Kft. - Az üzletrész (1)

A társaság tagjainak a társaság közös vagyonából őket megillető hányadot, illetve a tagokat a társasággal szemben megillető jogokat az üzletrész testesíti meg.

Azaz az üzletrész, a tag része a társaságból, minden jog, ami az övé úgymond a társaságból azt az üzletrész fejezi ki.
Az üzletrész mértéke a tagok törzsbetétjéhez igazodik, de ettől a társasági szerződésben eltérően is lehet rendelkezni. Az azonos mértékű üzletrészhez azonos tagsági jogok fűződnek, azonban a társasági szerződés egyes üzletrészeket a többiekétől eltérő tagsági jogokkal ruházhat fel.

Minden tagnak csak egy üzletrésze van, így ha egy tag egy másik üzletrészt is megszerez, akkor eredeti üzletrésze a másik üzletrésszel megnövekszik. Azaz egy üzletrész egy tag elv azt jelenti, hogy bárhogy is változnak a tag jogai, vagy a társaság vagyona, azt mindig az üzletrész fejezi ki.
Olyan mint egy kosár, változhat a tartalma, de mindig egy kosara lesz egy tagnak, és azonos méretű kosárban mindig ugyanannyi árú (jog) lesz.

1 tag 1 üzletrész!

Egy tagnak egy üzletrésze lehet, úgyis mondhatnánk egy tag=egy üzletrész, ugyanakkor egy üzletrésznek több tulajdonosa is lehet. De ők a társasággal szemben egy tagnak számítanak. Így ha egy üzletrésznek több tulaja van akkor ők jogaikat együtt és egyszerre, azaz jogaikat közös képviselőjük útján gyakorolhatják. A több tulajdonos ekkor a tagot terhelő kötelezettségekért egyetemlegesen felel (mindenki felel az egészért, nemcsak a rá eső részért).
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]