Kezesség - Új Ptk.

A kezesség a főkötelezett nem teljesítése esetén egy másik személy a kezes helytállását jelenti, ez egy szerződést biztosító mellékkötelezettség.
Teljesítés más helyett, ha szükséges, így pénzkövetelés vagy pénzben kifejezhető értékkel rendelkező egyéb kötelezettség biztosítására vállalható. Egyéb korlát nincs a kezesség egy vagy több, fennálló vagy jövőbeli, feltétlen vagy feltételes, meghatározott vagy meghatározható összegű kötelezettséget is biztosíthat.

A kezességi szerződést a Hatodik Könyvben a Biztosítéki szerződések között találjuk meg. A kezes kötelezettsége továbbra is járulékos, azaz a főkötelezettséghez igazodik, de írásba kell foglalni.

A járulékosság jellemzője, hogy a kezes kötelezettsége nem válhat terhesebbé, mint amilyen elvállalásakor volt, kiterjed azonban a kötelezett szerződésszegésének jogkövetkezményeire és a kezesség elvállalása után esedékessé váló mellékkövetelésekre is.

A kezes önálló fél, és ha felelni kell akkor minden megilleti ami őt vagy az eredeti kötelezettet a jogosulttal szemben megillette. A kezes a jogosult (=tőle a főkötelezett nem teljesítése miatt követelő személy) követelésébe beszámíthatja a saját és a kötelezett ellenköveteléseit is, és érvényesítheti mindkettőjük kifogásait. A kezesség elvállalása után a kezessel szemben nem hatályos a kötelezettnek a kifogásról lemondó jognyilatkozata.

A járulékosságot mutatja, hogy a kezes a kötelezett ellen folytatott per és végrehajtás költségeiért akkor felel, ha a keresetindítás előtt a jogosult a teljesítésre eredménytelenül szólította fel.

A jogosult köteles késedelem nélkül tájékoztatni a kezest a kötelezett teljesítésének elmaradásáról, a biztosított kötelezettség teljesítési határidejének változásáról és a kötelezett helyzetében beálló minden olyan változásról, amely a kezes kötelezettel szembeni megtérítési igényét hátrányosan befolyásolhatja. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a biztosított kötelezettségnek a tájékoztatás időpontjában fennálló mértékére.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]