Kecskeméten járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - Idén 35 éves VOSZ

Kecskemét, 2023. május 10. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei tavasszal tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Kecskeméten került sor kedden. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Kecskeméten tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által a tavasz folyamán zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét kedden. A vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

A gazdaság helyzete Kecskeméten

„Nagyon jó erőben van Kecskemét gazdasága, kisebb csodát hoztunk létre az elmúlt 15 évben” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a rendezvényen tartott beszédében. A városvezető azonban azt is kiemelte, hogy ez a csoda féloldalas abban a tekintetben, hogy a kecskeméti vállalkozások 0,4 százaléka foglalkoztat 250 főnél több munkavállalót, miközben a 10 főnél kisebb létszámú cégek teszik ki a vállalkozások 92 százalékát. „34 vállalat foglalkoztat 26 ezer munkavállalót, mintegy 7500 vállalkozás pedig 35 ezer főt. A cégek 0,4 százaléka állítja elő a vállalkozások összárbevételének 62 százalékát, míg a 10 főnél kisebb létszámú cégek az árbevétel 9 százalékát adják” – sorolta a kialakult aránytalanság mutatószámait. Kiemelte azt is: „A helyi magyar vállalkozások hatalmas erőt képviselnek, de még van hova fejlődniük, fejleszteniük és innoválniuk, hogy ez a féloldalasság helyre billenjen.

 



Kovács Ernő, Bács-Kiskun Vármegye főispánja elmondta: csökkenő tendenciát követve idén áprilisban csökkent a munkanélküliség is ráta a vármegyében, ami jelenleg átlagosan 3,5 %-ot tesz ki. „A közfoglalkoztatottak száma is mérséklődött, márciusra 2573 főre esett vissza a számuk” – jegyezte meg. A munkaerőigényre vonatkozó adatokkal kapcsolatban kiemelte: idén eddig 2270 munkahelyet jelentettek be a cégek, ami arányaiban magasabb a tavalyi év egészének mutatójához képest.

 


Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte: a vármegyében félmillió ember, vagyis az ország lakosságának 5 százaléka él. Ehhez képest a vármegye arányaiban jóval nagyobb szerepet tölt be az ország gazdaságában az építőipari és ipari teljesítmény, valamint a kiskereskedelmi forgalom terén. Hozzátette: az ipari parkok fejlesztése a következő pályázati ciklusban is folytatódik. Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a vármegye olyan ösztöndíjprogramot hirdetett meg, amelynek keretében a vállalkozások kedvezményes pénzügyi konstrukció keretében a szükséges szakembereket magukhoz tudják vonzani.


 

Sikersztori a Széchenyi Kártya Program

A VOSZ tavalyi évi Bács-Kiskun vármegyei munkáját összegezve Weninger Richárd, az érdekképviseleti szövetség vármegyei elnöke elmondta: a taglétszám az elmúlt 3 évben közel megduplázódott, idén április végére meghaladta a 220 főt. Hangsúlyozta: a Széchenyi Kártya Program sikersztorinak számít Bács-Kiskunban, a jóváhagyott hitelügyletek darabszáma átlépte az ezret, míg a hitelkeretek volumene meghaladta a 30 milliárd forintot.A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.


 

Összetett makrokép

Az eseményen dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társtulajdonosa, az üzleti kapcsolatok igazgatója komplex áttekintést nyújtott a gazdaság legfontosabb történéseiről és 2024-ig előrejelzést adott a lényeges mutatókról. Bár az inflációs nyomás nem csökken és 2023-ban még a tavalyi éves inflációs szintet is meghaladhatjuk, de az év végére, a következő év elejére ismét egyszámjegyű lesz az árak emelkedése. Előadásában dr. Kozák kiemelte, hogy továbbra is feszes munkaerőpiaci helyzet van Magyarországon és az Egyensúly Intézetben nem számítanak jelentős emelkedésre a munkanélküliségi mutatókban. A GDP tekintetében bár eltérő előrejelzések vannak, nagy valószínűséggel nem várható visszaesés az egész év vonatkozásában.

 



Jubileum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.


 

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Perlusz László beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon. A főtitkár kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér lefejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan május végi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.



 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]