Kártalanító kezesség

Kártalanító kezesség esetén a jogosult csak akkor fordulhat a kezes ellen, ha igazolja, hogy sikertelenül vezetett végrehajtást a követelés behajtása végett a kötelezett vagyonára.
A jogosultnak a kötelezett elleni végrehajtást akkor is le kell folytatnia, ha nem várható, hogy az eredményes lesz, illetve felszámolási eljárás esetén ennek befejezését is be kell várnia.

Azaz egy sikertelen végrehajtás járhat csak a kezes felelősségével, teljesítésével. Kártalanító kezességnél a sortartás így nem csupán kifogás, mint az eredeti sortartónak nevezett kezességnél, hanem jogosulatlan, idő előtti az esetleges fellépés a kezessel szemben amíg a főadóssal szemben a végrehajtás még nem fejeződött be, illetve a felszámolási eljárást nem fejezte be a bíróság.

Kártalanító kezességnél a főkötelezett elleni sikertelen végrehajtás előfeltétele annak, hogy a jogosult a kezestől követeljen. A jogosultnak a kezes számára igazolnia kell, hogy a végrehajtást lefolytatta, és el kell számolnia annak eredményével.

Így a kártalanító kezesség kizárja a kötelezett és a kezes együttes perlését, utóbbi csak akkor perelhető, ha az előbbi ellen a jogosult már sikertelen végrehajtást vezetett.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/kezesseg-fajtai

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]