Kaposváron járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - Idén 35 éves a VOSZ

Kaposvár, 2023. március 29. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Kaposváron került sor kedden. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Kaposváron tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét kedden. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Nehézségek és hátrányok

„Nehéz fejlesztésekről szólni akkor, amikor egészen másról szól ez az év” – kezdte beszédét Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere a jelenlegi rendkívüli kihívásokra, kiszámíthatatlan időszakra utalva, majd hozzátette: Az energiaválság a városnak 3 milliárd forint mínuszt jelent, ezért szerinte mindannyian rá vagyunk kényszerítve arra, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk fel az erőforrásainkat. 2023-ban gyárépítések történnek a városban, Kaposvár történetének legnagyobb ipari fejlesztése zajlik a Dombóvári úton – említett példát az alpolgármester a török üveggyár építése kapcsán. Borhi Zsombor reményét fejezte ki, hogy a helyzet rendeződik, és 2024-25 táján már gyarapodásnak indulhat a térség. Ebben a folyamatban a VOSZ és Kaposvár együtt tud dolgozni – tette hozzá.A Dél-Dunántúl kedvezőtlen adottságaira emlékeztetett beszédében Móring József Attila, országgyűlési képviselő, a Dél-Dunántúli regionális fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a népesség, a foglalkoztatottság, a jövedelem, iskolázottság tekintetében mind-mind rossz helyzetben van a régió, ez az adottság azonban lehetőséget is jelent. „Tervezni így is képesek vagyunk, ha pedig olyan célokat fogalmazunk meg, amelyeket a nehéz idők elmúltával meg tudunk valósítani, akkor ezt a hátrányt képesek leszünk csökkenteni.”

 Gazdasági helyzetkép és Magyarország helye

Komplex előadást tartott a jelenlegi gazdasági helyzetről Vida István, a Spekula Kft. tulajdonosa, gazdasági szakértő és elemző, prezentációja elején pedig rögtön megjegyezte, hogy a banki problémák nem globális, a 2008-as válsághoz hasonló bajt jeleznek. Alapvetően prudens bankok eszközei között állampapírok vannak, amelyek átértékelődnek, ám rendszerszintű problémák nincsenek. A szakértő előadásában kifejtette: a világon minden harmadik dollár az Egyesült Államokban termelődik meg, ezért akár tetszik, akár nem, mindannyiunknak oda kell figyelnünk arra, hogy mi történik Amerikában. A másik nagy pólus Kína, a harmadik pedig az Európai Unió. Ez a három régió uralja a világgazdaság nyolcvan százalékát – szögezte le az elemző. Idehaza a legnagyobb probléma az infláció, és a forint sérülékenysége, utóbbi pár óra alatt akár 10-15 egységgel el tud mozdulni egy pánikhelyzetben. A magyar gazdaság kitettségét növeli az is, hogy nagyon energiaigényes, és azt az energiát sem kellő hatékonysággal használja fel. Ezért energiahatékonysági beruházásokban kellene gondolkodnunk – összegezte az elemző.

 

 

 

 

Szolgáltatások és párbeszéd

Csizmadia Gábor, a VOSZ Somogy vármegyei elnöke a rendezvényen megtartott beszédében kiemelte a VOSZ egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó vállalkozói hitelek közvetítését, az ehhez kapcsolódó tanácsadást. Kifejtette, hogy a konstrukció iránt az érdeklődés továbbra is élénk. Az elmúlt évben több ezer szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez többmilliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett. A megyei elnök beszélt a Príma díjakról is, amelynek odaítéléséről a térség polgárainak részvételével döntenek, és amely fontos kulturális missziót jelent a VOSZ és a vármegye életében. A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

 Jubileum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

 Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Gazsi Attila beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon.


A rendezvényen Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke is előadást tartott, amelyben kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.


 

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz. Az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi majd az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]