Kapcsolatépítés a nyaralás alatt

A sportból is tudjuk, az edzések mellett a pihenés is hozzátartozik a kiemelkedő teljesítményhez. Egy vállalkozás lendületben tartásának fontos része, hogy a cégvezető, illetve a munkatársak időről időre kipihenjék magukat.

A pihenés vagy a szabadság egyrészt azt jelenti, hogy nem foglalkozunk a cég (vállalkozás) napi ügyeivel, ugyanakkor a helyszín-, a környezet-, illetve az ingerváltozás, hozzásegíthet új perspektívából rálátni a vállalkozásra, új ötleteket adhat.
 
A nyaralás remek lehetőséget nyújt egy-két szakmai könyv, illetve cikk elolvasására és talán annyira nem is meglepő módon, a nyári ismeretségek új üzleti kapcsolatok is születhetnek.

A networking események (üzleti reggeli, üzleti kézfogó stb.) alapelve is az: Kapcsolatot építeni megyünk, nem üzletet kötni!
 Óriási hiba lenne ezért, ha a nyaralás során megszegnénk ezt a szabályt.

Ismerkedjünk, barátkozzunk, adott esetben mesélhetünk a vállalkozásunkról, mit szeretünk benne, ám roppan zavarba ejtő, ha ezt anélkül tesszük, hogy újdonsült ismerősünk őszintén érdeklődne a téma iránt, vagy más témáról nem lehetne velünk társalogni.

Így a nyaralás során – különösen, ha nem zárkózunk el az üzleti kapcsolatépítés lehetőségétől sem - hasznos betartanunk néhány klasszikus társalgási-etikett szabályt.

• Mutatkozzunk be teljes néven. (Mindössze a keresztnevünket mondani, túlzottan informális, még a nyaraláson is.)

• Ha a foglalkozásunk iránt érdeklődnek, inkább azt mondjuk meg, mi a vállalkozásunk fő profilja (például, kinek, miben segít), mintsem a pozíciónkat említsük.

• Érdeklődjünk beszélgetőtársunk iránt és hallgassuk is őt figyelmesen. Az odafigyelésünket tükrözzék a nonverbális gesztusaink is (odafordulás, bólogatás). A telefonunkból feltekintgetve bele-belekapcsolódni egy társalgásba, rossz képet rajzol rólunk.

• Ha nálunk van a szó, kerüljük a társalgási nárcizmust: hagyjuk szóhoz jutni a többieket is. Még ha felkészültek is vagyunk egy-egy témából (a város történelme, látnivalók, búvárkodás stb.) nem kell a tudásunkat másokra zúdítani.

• A kötetlenebb hangulat, könnyen rávihet arra, hogy érzékenyebb témák felé csússzon a beszélgetés. Politikai „állásfoglalás”, az anyagi helyzet fitogtatása, a család, illetve párkapcsolat belső ügyeinek kiteregetése feszélyező helyzetbe hozza beszélgetőtársainkat.

• A névjegycserével – amennyiben valamilyen különleges ok nem indokolja - várjuk meg a nyaralás végét.

Egy nyaralás remek lehetőség arra, hogy olyan oldaláról ismerhetünk meg valakit, amelyik egy hagyományos üzleti kapcsolatban sokáig rejtve maradhat.
Sokat elárul újdonsült ismerősünk megbízhatóságáról, kommunikációs és helyzetkezelési stílusáról, arról, hogy mire számíthatunk tőle a jövőben, ha látjuk, miként viselkedik, amikor „elengedi magát”. Milyen a kapcsolata a hozzá tartozókkal (család, partner, barátok), illetve hogyan viselkedik a szálloda, az étterem, az utazási iroda, stb. munkatársaival.

Az üzleti élet egyik aranyszabályára: Először ismerem, aztán kedvelem, majd bízom benne, s végül üzletet kötünk…

Egy nyaralás a megismerésben, a szimpátia és a bizalom kialakításában és elnyerésében sokat segíthet.



dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]