Jogutódlással megszűnt az NFÜ

Megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogutódlással január elsejével. Az uniós fejlesztési programok végrehajtása a szaktárcákhoz kerül, a források felhasználását pedig a Miniszterelnökség koordinálja. Az ügynökség szakembereit nem küldik el, közülük 350 az egyes minisztériumokhoz kerül, 300 főt pedig a Miniszterelnökség foglalkoztat tovább.

2013. december 17-én az Országgyűlés felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben állítsa fel az új fejlesztéspolitikai intézményrendszert. A parlament részletszabályokat nem határozott meg az új fejlesztési intézményrendszerre.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításáról hozott döntéseknek megfelelően az átalakulás folyamata már augusztus elsején megkezdődött, amikor az NFÜ felügyelete a Miniszterelnökséghez került. – közölte az MTI-vel Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A Miniszterelnökségen belül egy központi koordináló szervet hoznak létre, amely a 2014-2020 közötti hét évre felvázolt pálya alakulását fogja ellenőrizni. A 2007-2013-as időszak programjainak kifuttatása, illetve a 2014-2020-as időszak tervezése és végrehajtása is ebben a szerkezetben történik majd - mondta a helyettes államtitkár. Az átalakítás legfontosabb részének nevezte, hogy a jövőben az adott területért stratégiailag felelős minisztériumokhoz kerülnek az adott témát kezelő irányító hatóságok.
  
A Miniszterelnökségbe olvadó horizontális szervezeti egységekkel oda kerülnek a Nemzeti Fejlesztési Kabinet titkársági feladatai, a konstrukciók előzetes vizsgálata és jóváhagyása, a kommunikáció, a társadalmi egyeztetés kérdése, a jogorvoslati ügyek, a humánkérdések és a fejlesztési források teljes informatikai monitoringja is. Ugyancsak a Miniszterelnökségnek jut a költségvetési fejezet kezelése, valamint a közbeszerzés felügyelete is.

A minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok helyettes államtitkárságokként működnek majd, míg a Miniszterelnökségbe olvadó volt NFÜ-főosztályok továbbra is főosztályok maradnak. A megszűnő fejlesztési ügynökség szakembereit nem küldik el, közülük 350 az egyes minisztériumokhoz kerül, 300 főt pedig a Miniszterelnökség foglalkoztat tovább.


Forrás: hvg.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]