Ingatlan adásvétele – mire figyeljünk?

Adásvételi szerződés alapján az eladó dolog tulajdonjogának átruházására, a vevő a vételár megfizetésére és a dolog átvételére köteles, ha az adásvételi szerződés tárgya ingatlan, az eladó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is és az adásvételi szerződést írásba kell foglalni.

Így határozza meg a Ptk. az adásvételre, azon belül is az ingatlan adásvételére vonatkozó szabályokat.

A fenti általános szabályokon túl azonban, az Ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény a tulajdonjog bejegyzéséhez további követelményeket támaszt.

Az egyik legfontosabb formai kritérium az, hogy az írásba foglalt szerződés bejegyzésre alkalmas okirat legyen, közokiratnak vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratnak kell lennie. Utóbbi esetben szükséges feltüntetni az ellenjegyző személy nevét, aláírását, irodájának székhelyét, az ellenjegyzés időpontját és az „ellenjegyzem” megjelölést is és szárazbélyegző lenyomattal kell ellátni. Több lapból álló okirat esetén pedig minden résztvevőnek, minden lapot el kell látnia a kézjegyével.

A szerződésnek a tartalmára is vonatkoznak további feltételek, amelyek a következők:

  • A felek természetes személyazonosító adatait, lakcímét és személyi azonosítóját, statisztikai számjellel rendelkező szervezet esetén megnevezését, statisztikai azonosítóját, székhelyét, a bírósági, illetőleg cégbírósági bejegyzésének számát
  • az érintett ingatlan pontos megjelölését (település neve, helyrajzi szám) és a bejegyzéssel érintett tulajdoni hányadot,
  • a jog vagy tény pontos megjelölését, a jogváltozás jogcímét,
  • az érdekeltek kifejezett megállapodását, a bejegyzett jogosult bejegyzést engedő - feltétlen és visszavonhatatlan – nyilatkozatát (bejegyzési engedélyét),
  • a szerződő felek állampolgárságra vonatkozó nyilatkozatát.

A fentieken túl a szerződésben a felek megállapodásuk szerint további, általuk fontosnak és szükségesnek ítélt kérdésről is rendelkezhetnek.

A szerződésnek tartalmaznia kell az ingatlan energetikai tanúsítványának egyedi HET sorszámát is, kivéve, ha a jogszabályban meghatározott feltételek állnak fenn.

Az ingatlan adásvétele történhet tulajdonjog-fenntartással a vételár teljes kiegyenlítéséig, ilyenkor az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonjog fenntartással történő eladás ténye kerül feljegyzésre, a tulajdonjog bejegyzése külön eljárásban benyújtott bejegyzési engedély benyújtásával valósul meg.

A gyakorlatban tulajdonjog-fenntartással történő eladás a vételár részletekben történő teljesítése esetén vagy az ingatlan tehermentesítésének szükségessége esetén fordul elő.

Fontos tudni, hogy az ingatlan vonatkozásában bejegyzett valamennyi harmadik személynek, például a Haszonélvezőnek is hozzá kell járulnia az adásvételhez, nyilatkozatát és aláírását a szerződésnek tartalmaznia kell, adott esetben pedig a bejegyzett jogok és tények törléséről, lemondásáról is gondoskodni szükséges.

Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéshez az okirat, jelen esetben az adásvételi szerződés keltétől számított 30 napon belül kell bejegyzési kérelmet benyújtani az illetékes ingatlanügyi hatósághoz, ingatlan adásvétel esetén kötelezően jogi képviselővel eljárva, a megfelelő nyomtatvány kitöltésével és a bejegyzés alapjául szolgáló okiratok benyújtásával.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]