Hatékony KKV-fejlesztő eszköz lehet a JEREMIE-program

Fónagy János szerint a JEREMIE-program hatékony eszköze a hazai kisvállalkozások fejlesztésének - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egy kkv-k fejlődését segítő európai uniós forrásokról rendezett konferencián, Budapesten.
Az államtitkár kifejtette, hogy világszerte, így Magyarországon is a foglalkoztatottak zöme a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozásoknál dolgozik, ugyanakkor a GDP jelentős hányadát elsősorban a többségében külföldi kézben lévő nagyvállalatok termelik meg, és ezek adják az export legnagyobb részét is. Véleménye szerint a mindenkori magyar kormány elsődleges feladata a hazai vállalkozások termelésének stabilizálása, a termelékenység, versenyképesség növelése, ezen kívül elősegítése annak, hogy termékeik, szolgáltatásaik a hazai és a külföldi piacokra egyaránt eljussanak.

Fónagy János kiemelte: a magyar gazdaság a stratégiai partnerség korába lépett, ahol az állam és a nagybefektetők, illetve az utóbbiak és a magyar kkv-szektor stratégiai partnernek tekintik egymást, és hosszú távú üzleti viszonyt alakítanak ki egymással.
A kormány álláspontja, hogy a nemzeti középosztály megerősítéséhez a kis-és középvállalkozások helyzetbe hozása a legjobb út, ugyanis ezek a társadalmi csoportok viselik a legnagyobb terhet, ezért szükséges a megerősítésük a különböző kormányzati és szakpolitikai döntéseken keresztül.

Karsai Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója az Európai Unió kisvállalkozásokat segítő programjairól szólva elmondta, hogy ezek a jelenlegi pénzügyi ciklusban a visszatérítendő támogatások felé mozdultak el. Ide tartozik a JEREMIE-program is (Joint European Resources for Micro- to Medium Enterprises – mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források), amely hitelt és garanciát nyújt, illetve kockázati tőkét juttat a kkv-k számára. Olyan mikro- és kisvállalkozásokat támogat, amelyek hitelképesek, de méretüknél fogva a bankoktól nem számíthatnak forrásra. A program forráskezelő szervezete Magyarországon az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt., amely pénzügyi közvetítőkön keresztül juttatja el a támogatásokat a vállalkozásokhoz.

Garamvölgyi Balázs, az MV Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy a JEREMIE- programból biztosított visszatérítendő támogatásból idáig több mint 16 ezer vállalkozás részesült, mintegy 210 milliárd forint értékben. A programban résztvevő, szerződött pénzügyi közvetítők száma meghaladja a 150-et.


Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]