Háromszoros pénz a kutatás-fejlesztés támogatására

A kormány tervei szerint a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot, a korábbi háromszorosát fordítja a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység támogatására – jelentette ki Csepreghy Nándor Kecskeméten.

A magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ alapkőletételén vett részt, amely 2,1 milliárd forintos EU-s támogatással épül. A KÉSZ csoport 3 milliárd forintos beruházásával 7480 négyzetméter alapterületen megvalósuló központ olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely lesz, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében hoznak létre.

Csepreghy Nándor rámutatott: komoly gond, hogy nagyon sok magyar ötlet külföldi finanszírozással került ki a világpiacra, ezért az abból származó jövedelem és plusz hozzáadott érték is külföldre kerül. Szavai szerint  gyökeres változásra van szükség, mert az Európában működő jóléti rendszer csak akkor lesz fenntartható, ha az EU gazdasági működését teljesen új alapokra helyezik.
Hozzátette, az EU 500 millió lakosa a világ lakosságának a 8 százalékát teszi ki, és a 28 tagállamban termelik a világon előállított közjavak 25 százalékát. Ugyanakkor az EU-n belül fizetik ki a világon a szociális juttatások 60 százalékát - közölte.

Kitörési pont csak az innováció lehet – fűzte hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ez a beruházás és a hasonló projektek részei annak az együttműködésnek, amelyet a kormány kezdeményezett annak érdekében, hogy az innováció segítségével minél több magyar és Magyarországról származó termékkel találkozzunk a világban.
Az ipari innovációs központ várhatóan még idén megvalósul, és már az első évében 26 új munkahelyet teremt.
A központ alapkövét Csepreghy Nándor, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Lénárt Szabolcs, a kedvezményezett IQ Kecskemét Kft. ügyvezetője, valamint Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója közösen helyezték el.

(MTI)

BNG
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]