H2020 – Közvetlen brüsszeli források hazai vállalkozásoknak is

A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 közötti kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja. A program minden eddiginél nagyobb, közel 80 milliárd eurós összeggel tervezi serkenteni a vállalatok és kutatóintézetek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét és ez által növelni a kontinens globális versenyképességét.

A program egyik jelentős újítása, hogy kiemelten kezeli a KKV-k innovációs tevékenységének ösztönzését. Ennek érdekében a Bizottság egy külön KKV eszközt hozott létre a kis és közepes vállalkozások számára. A H2020 program keretében támogatott minden tudományterület felé nyitott a KKV eszköz, így a különféle kutatási területen tevékenykedő vállalkozások széles köre jogosult támogatásra.

A KKV eszköz három fázisból áll:

  • Az első fázisban a vállalatnak körülbelül hat hónap alatt ki kell dolgoznia a kutatás-fejlesztési és innovációs projektjének a részletes üzleti tervét. Erre a feladatra 50 000 euró általány támogatást kap 70 százalékos támogatási intenzitással, ami azt jelenti, hogy a projekt elszámolható összköltsége hozzávetőlegesen 71 500 euró kell, hogy legyen. Az üzleti terv megalapozásához a kedvezményezett a támogatás keretében készíttethet többek között piacelemzést, igénybe vehet iparjogvédelmi / újdonságkutatási szolgáltatást, illetve végezhet partnerkeresési tevékenységet is.
  • A második fázisban, 12-24 hónap alatt kerül a kutatás-fejlesztési projekt megvalósításra. A második fázisra ugyan lehet közvetlenül is pályázni, de célszerű előtte az első fázist is végigcsinálni. Ebben az esetben a második fázishoz a pályázati anyag szakmai része, maga az első fázisban elkészített üzleti terv. A második fázisban a kedvezményezett 0,5-2,5 millió euró támogatásra lehet jogosult, 70 százalékos támogatási intenzitással. Ebben a szakaszban a támogatható tevékenységek közé tartoznak többek között a prototípus fejlesztési, tesztelési, illetve a modellezési tevékenységek.
  • A harmadik fázisban közvetlen anyagi támogatás már nem jár a pályázónak. Ebben a fázisban a kifejlesztett termék / szolgáltatás / eljárás piaci elterjesztéséhez kaphat mentorálási szolgáltatást a kedvezményezett.

Újítás a korábbi programokhoz képest, hogy a KKV eszköz keretében nem csak konzorciumok pályázhatnak, hanem egy-egy vállalkozás önállóan is igényelhet támogatást a fejlesztéseihez mondta el Simon Tamás innovációs tanácsadó. A pályázási és elbírálási eljárásrendek egyszerűsödtek, így a pályázat elbírálásának folyamata rendkívül lerövidült. Az első fázis keretében a beadási határnaptól számítva legkésőbb két hónapon belül tájékoztatják a pályázót az eredményről és újabb egy hónap múlva megtörténik a szerződéskötés.

A bizottság a KKV eszköz keretében olyan vállalkozások pályázatát várja, melyek az adott tagországban jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tapasztalattal rendelkeznek és van olyan kifejlesztés alatt lévő termékük/szolgáltatásuk, amely nemzetközi szinten is jelentős üzleti potenciállal bír. Fontos, hogy a KKV eszköz kizárólag előrehaladott stádiumban lévő kísérleti fejlesztéseket támogat, kezdeti stádiumban lévőket nem.

Összességében kijelenthető, hogy a Horizon 2020 pályázatok komoly lehetőséget jelenthetnek azoknak a vállalkozásoknak, melyek a nemzetközi piacon is szeretnék megmérettetni magukat és termékeiket. Ezen kívül gyakorlatilag kizárólagos lehetőséget biztosít azoknak a Közép-Magyarországi vállalkozásoknak, melyek a GINOP kiírások keretében jelenleg nem jogosultak támogatás igénybevételére kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeikhez.

 

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]