Fizetés nélküli szabadság egyéb esetei (2)

Fizetés nélküli szabadság legismertebb esete GYED és GYES időtartama, azaz óvodáig, gyermek 3 éves koráig jár, de vannak egyéb kötelező esetei, amikor is a munkavállaló jogosult igénybe venni, a munkáltató pedig kiadni. A lényege, hogy bár nincs munkavégzés, se bérfizetés maga a jogviszony nem szűnik meg.
2. Hozzátartozó ápolása

Ugyancsak fizetés nélküli szabadság jár a hozzátartozó tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre.

A tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.
 
A fizetés nélküli szabadság egyéb eseteit sem a végkielégítés szempontjából nem kell figyelembe venni, sem munkában töltött időnek nem minősülnek. Ha valaki jogosult volna is rá, nem él vele, nem illeti meg speciális felmondási védelem, ami a védett korhoz hasonlít, szemben a gyermek 3 éves koráig járó fizetés nélküli szabadsággal.
 
A fizetés nélküli szabadság igénybe vételét a munkavállaló legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni (kivéve önkéntes katona, lásd: november 10-ei cikk).

A megszűnési szándékot ugyancsak be kell jelentenie: a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

A fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rendelkezésektől kollektív szerződés csak a munkavállaló javára térhet el.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/fizetes-nelkuli-szabadsag-egyeb-esetei-1

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]