Fénykép és imázs

A személyes imázs építésében a viselkedés és öltözködéskultúrának nagy szere jut. A személyes imázst, illetve a cégről formálódó véleményeket ugyanakkor az is befolyásolja, hogy a céges honlapon milyen fotók szerepelnek. Sokan alábecsülik még ma is ennek a jelentőségét, pedig mindannyian ismerjük a mondást: Egy kép, felér ezer szóval…

Nagy port vert fel a Princeton Egyetem kutatása, mely szerint megdöbbentően gyorsan formálunk vélemény egy-egy fotó alapján.
Mindössze 40 ezredmásodpercre van szükségünk és „döntöttünk”, s ami sokkoló: akár nagyon eltérő álláspontra juthatunk ugyanarról a személyről, annak függvényében, hogy milyen képet láttunk róla.

Véleményalkotásunkat meghatározza például, hogy mosolygós képet látunk-e, milyen a háttér, a fejtartás, és - természetesen - más-más kép arat sikert egy társkereső oldalon, mint egy szakmai portálon.

Érdemes ezért körültekintően eljárnunk, amikor portré fotót készítünk (készíttetünk) a cégünk számára.

A kutatás eredménye is sugallja, nem ugyanolyan típusú képpel lesz sikeres egy új gasztropince tulajdonosa, mint egy ékszertervező, egy kisgép-forgalmazó, vagy egy könyvelő. Számtalan sztereotípia él bennünk (milyen az adott foglakozást űző megjelenése), és okosan tesszük, ha olyan képet készíttetünk, amely erre – még ha ügyesen tágítja is a határokat, de - rezonál.

Mire figyeljünk a fotó során?

  • A fotóra is igaz: megjelenésünk  legyen önazonos, alkalomhoz (az adott felülethez) illő, és makulátlan.
o    A mesterkéltre beállított fotók (Rodin Gondolkodójának újraértelmezései) éppen úgy hiteltelenek, mint az éppen a fotózás okán készített frizuraköltemény, vagy sminkcsoda, amit viselője a mindennapokban már nem tud, illetve nem is akar megismételni.
Különösen, ha olyan területen tevékenykedik a vállalkozás, ahol az ügyfelekkel való személyes kapcsolat meghatározó, a hitelesség rovására mehet, ha valaki nem úgy néz ki, mint a fényképen.

o    Érdemes ezért követni a multinacionális cégek példáját, akik általában kétévente cserélik a vezető pozícióban lévők fényképeit. Ha a megjelenésünkben az utóbbi időben jelentősebb változás állt be, érdemes ennél hamarabb is új képet csináltatnunk.

o    „Egy kép, egy cég, egy imázs” mottó érdekében az is jó döntés lehet, ha a cég munkatársai egységes megjelenést mutatnak a honlapon. (Azonban ez nem azonos a középiskolás tablók, mindenki ugyanazt a zakót és nyakkendőt viseli – fényképével.) Cégvezetőként pedig érdemes a sajtómegjelenésekre tekintettel néhány profi képet is készíttetni. Így az olvasóknak lehetőségük van a céget és az arcot (mert mindig ugyanaz az arc mosolyog rájuk) azonosítsák.
 

Egy kép felér ezer szóval…

… és 40 ezredmásodperc alatt ítélkezünk, egy fénykép alapján…

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]