Épített környezet védelméről - Pláza stop 3. rész

Korábbi szabályozás bemutatásának folytatása:
 
A 2013. évi CLXXXIII. törvény a Plázastop-törvény hatálya alá tartozó harmadik esetet is bevezetett. 2014 januárjától a miniszter hozzájárulása a 300 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmény kialakítása érdekében az építményen végzendő engedélyköteles átalakítási munkálatokra vonatkozóan is be kellett szerezni.
 
Az Országgyűlés a korlátozást 2014. év végéig tervezte fenntartani, ezért a Plázastop-törvény a 2011. évi törvénynek megfelelően 2015. január 1-jén hatályát vesztette [2011. évi CLXVI. tv. 82. § (11) bek., 8. § (5) bek.].
 
De az Étv. 2015. február 1. napjától a IV/A fejezettel egészül ki, vagyis Plázastop-törvény 2. változata is az Építési törvény része lesz.
 
A jogalkotó törvényi szinten rendelte el, hogy a jövőben a plázák építési engedély iránti kérelmének elbírálásában olyan szakhatóság működjön közre, mely képes a megvalósítani tervezett kereskedelmi építménynek a létesítés helye szerinti településre és vonzáskörzetére gyakorolt környezeti, közlekedési és településrendezési hatásaival összefüggő szakkérdésben állást foglalni [1997. évi LXXVIII. tv. 57/C. § (4) bek.].
 
Vagyis a korábbi előírásokkal ellentétben nem egy testületi vélemény alapján kiadott miniszteri felmentést kell beszerezni, hanem egy speciális szakhatóság véleményét kell beadni az építési engedély kiadásához. A szakhatóság tevékenységében egy miniszterek által delegált tagokból álló bizottság is részt vesz.



Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/epitett-kornyezet-vedelmerol-plaza-stop-2-resz

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]