Energiahatékonyságra fel!

A Vidékfejlesztési Program keretein belül már most elérhetőek az energetikai fejlesztéseket is tartalmazó vissza nem térítendő támadások, és hamarosan megjelenik a hasonló célú Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázata is.

A vállalatok működési kiadásai között szerepel a fűtés, hűtés, villamos áram költsége is. Így nem csoda, hogy a környezetvédelmi célok elérésében is nagy szerep jut az energiafogyasztásnak, annak a leghatékonyabb megvalósításában.

„Korszerű szigeteléssel, nyílászárókkal, szellőzőrendszerekkel, gépészeti berendezésekkel átlagosan húsz-negyven, kiugró esetben viszont akár hatvan százalékot is meg lehet spórolni a rezsikiadásokon, ami egy gyárcsarnok esetében több százezer forint megtakarítást jelenthet havi szinten. A nagyobb volumenű fejlesztésekhez érdemes pályázati forrásokat igénybe venni, de már egy saját zsebből is kifizethető kisebb beruházás – például egy-két éven belüli megtérüléssel kecsegtető világításkorszerűsítés – is csökkenti a havi kiadásainkat, miközben jobbá teszi a dolgozóink munkakörnyezetét” – mutatott rá Torma Erzsébet, vezető pályázati tanácsadó.

A konvergencia régióban telephellyel rendelkező KKV-k számára szánt felhívás GINOP-4.1.1 kódszámmal hamarosan meghirdetésre kerül, mely pályázatban épületenergetikai fejlesztések, megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva projektek lesznek támogatva KKV-k részére. A pályázat keretében meglévő székhelyek, telephelyek hőszigetelése, külső nyílászáróinak cseréje, hűtési, fűtési rendszerének felújítása, világításának korszerűsítése új megújuló energiaforrással kombinálva lesznek elérhetőek.

A pályázatok előkészítését érdemes minél hamarabb elkezdeni, ugyanis elég időt kell szánni a műszaki tervezésre, az energiaauditra és az energiatanúsítvány megszerzésére. Ha mindez már rendelkezésünkre áll, el lehet készíteni a beruházás belső megtérülési mutatóját. Érdemes időt hagyni arra is, hogyha az első változat pályázati szempontból nem megfelelő, újraterveztessük a fejlesztést.

Mivel a kormányzat deklaráltan szeretné minél előbb kiosztani az uniós társfinanszírozással megvalósuló pályázatok támogatását, 2017 után nagy valószínűséggel kevesebb kiírásra számíthatunk majd. Az energiakorszerűsítésben gondolkodóknak tehát érdemes kihasználniuk a mostani lehetőséget.

Forrás: Piac és Profit

Amennyiben kérdése adódna pályázati témával kapcsolatban, ide kattintva felteheti azokat.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]