Elindultak a kizárólag Magyarországnak szánt űripari pályázatok!

Hazánk az idei év novemberében teljes jogú tagjává válik a 21 tagországot számláló Európai Űrügynökségnek (ESA). A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével az ESA azonban már kiírta a hazai űripart ösztönző felzárkóztató pályázatokat. A kifejezetten magyar vállalkozásoknak szóló első kiírásra a pályázatokat 2015. november 4-ig lehet benyújtani.

Új lehetőségek sora nyílik meg az űrtevékenységet végző hazai vállalkozások és szervezetek előtt, amikor hazánk idén novemberben az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válik. A csatlakozási megállapodást idén februárban, Budapesten írták alá.

Az ESA- tagság egyik nagy előnye, hogy az űrtevékenységben érdekelt kutató és csúcstechnológiát előállító ipari szereplők pályázati úton részt vehetnek az országhatárokon átívelő, összeurópai programokban.

Hogy minél hatékonyabban ösztönözzék a haza vállalkozásokat, az ESA és Magyarország egy Felzárkóztatási Programot dolgozott ki. Hazánk tagságának első 6 évében, a „felzárkóztatási időszakban” az ESA külön pályázatokkal segíti a magyar kis- és középvállalkozásokat, kutatóhelyeket, hogy a magyar űripari szereplők számára zökkenőmentessé tegye az átmenetet a korábbi ESA együttműködési programok és a teljes jogú tagsággal járó előnyök között. 2015. szeptember 17-től a kizárólag magyarországi pályázókat célzó kiírások elérhetőek a weboldalon regisztráció után. Emellett természetesen a minden tagállam számára hozzáférhető pályázatok is megnyílnak a magyar űripar szereplői számára.

Szeptember elején, a felzárkóztatási időszakban az NFM ESA információs napot szervezett, amelyen az űrszektor szereplői számára elérhető pályázati lehetőségeket, a pályázás folyamatát és az ahhoz szükséges feltételeket ismertették a hazai űripari vállalkozások megjelent képviselőivel.

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Forrás: kormany.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]