Céges parti – vendégként

Az egyik klasszikus „társasági eseménynek álcázott üzleti esemény” a céges parti. Lehet az apropó jubileum vagy az új év, a cél valójában ugyanaz: kötetlen körülmények között találkozni az ügyfelekkel, megrendelőkkel és egy kicsit más oldalunkat is megmutatva, megismerkedni egymással. Ugyanakkor számos kellemes és üzletileg hasznos ismeretséget köthetünk, ha betartunk néhány szabályt.

Vegyük komolyan a meghívót

A meghívóval kapcsolatban a legfontosabb tennivaló, hogy az abban megjelölt határidőig, és nem később, vissza kell jelezni, részt tudunk, illetve kívánunk-e venni a rendezvényen. A meghívón az R.S.V.P. jelzés erre figyelmeztet elegánsan. (Akkor is vissza kell jeleznünk, ha részt venni nincs módunk.)

Súlyos sértésnek számít az elfogadott, majd utolsó pillanatban lemondott meghívás, illetve anélkül, hogy jeleznénk, részt nem venni az eseményen.

Ha igent mondtunk a meghívásra, az érkezési időponttól a dress codig tartsuk be a meghívóban foglaltakat. A meghívás elfogadásával, a meghívóban foglaltak teljesítést is vállaljuk.

 

Dress Code

A meghívó azért adja meg az elvárt öltözéket - segítségként-, hogy a vendégek kellemesen érezzék magukat a társaságban. A házigazda készül, tudatosan tesz javaslatot a megjelenésre, és olyan dress codeot ad meg, amely a programhoz is illeszkedik. 
Nálunk gyakoribb hiba az alulöltözöttség (business casual, vagy smart casual helyett casual megjelenés), mint a túlöltözöttség. Noha mindkettő hiba, az etikett szerint sokkal nagyobb hiba alulöltözni egy eseményt, mint túlöltözni azt.

 

Érkezzünk pontosan

Gyakori, hogy a céges parti része egy rövid koncert, vagy szórakoztató műsor. Érkezzünk úgy, hogy a program előtt még legyen időnk beszélgetni a vendéglátóval és megismerkedni néhány vendéggel.

 

Ismerkedjünk

Mivel közös a házigazdánk, bátran nyitottak lehetünk, és beszédbe elegyedhetünk számunkra ismeretlenekkel. Ha esetleg úgy alakulna, hogy nem látunk ismerős arcot a vendégek között, akkor a legkönnyebb, ha egy másik „egyedülállóval” kezdeményezünk beszélgetést. Erre akár a welcome drink is jó apropó lehet.

 

Beszélgessünk

A beszélgetések során két elvet tartsunk szem előtt. Az ilyen partik egymás jobb megismeréséről (is) szólnak. Üzletkötésre nem ez a megfelelő környezet, az azonban nem jelenti azt, hogy ne legyen nálunk – mint mindig – névjegy. (Hozhatja úgy az este, hogy új ismerőseinkkel szívesen cserélünk névjegyet.) A társalgás során inkább a klasszikus small talk témáknál maradjunk: az esemény amint részt veszünk, az ételek választékossága, utazások, hobbi.

 

Étkezés

A céges partik szokásos eleme valamilyen étkezés. Vendégként soha ne feledjük, nem enni (még kevésbé) jóllakni megyünk, hanem a társaságért. Ezért fokozottan tartsuk be ilyenkor az étkezési etikett szabályait és legyünk nagyon-nagyon óvatosak az alkohollal, különösen ha egy hosszú, fárasztó nap utolsó programja a céges parti. (Inkább egy jó kávét, mintsem egy pohárral több bort kérjünk.)

 

Távozás

A céges (ügyfél) parti egy néhányórás esemény, nem éjszakai mulatozás. Ha a meghívóban időtartamra szólt a vendéglátás, a program végét követően, de a meghívóban megadott időtartam vége előtt illik távozni, ám nem „angolosan”. Vendéglátónknak köszönjük meg, hogy gondolt ránk és szívesen látott vendégei voltunk.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]