Az uniós pénzek 10%-át fordítanák kutatás-fejlesztésre

Cséfalvay Zoltán, gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országos innovációs konferenciáján bejelentette: az uniós források 10%-át, körülbelül 700 milliárd forintot fordítanának kutatás-fejlesztésre 2014-2020 között.
Az uniós források mellett a hazai társfinanszírozásokkal együtt összesen 7300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ennek közvetlenül 60%-a jut majd gazdaságfejlesztésre. A források felhasználását illetően jövő évtől jelentős változások várhatóak.

Az államtitkár szerint különbséget kell tenni azok között a fejlesztések között, melyekből a vállalkozói szektor egésze profitálhat, illetve azok között, melyek sima vállalkozói beruházások; ebből kifolyólag két támogatási rendszerre lenne szükség. A következő időszakban erőteljesebben szeretnének a visszatérítendő támogatásokra, kedvezményes hitelekre, garanciákra és ezek kombinált formáira támaszkodni. 
Elmondása szerint az elkövetkező időszakban a beérkező források 10%-a jutna el a vállalkozókhoz a fent említett pénzügyi eszközök formájában.

Cséfalvay Zoltán kitért arra is, hogy 2014. január 1-jével megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és az operatív programok irányító hatóságai az illetékes szakminisztériumokhoz fognak átkerülni. Szerinte ez a változás felgyorsíthatja a folyamatokat.

Parragh László, az MKIK elnöke arról számolt be, hogy jelenleg Magyarországon a kis-és középvállalkozásoknak mindössze 13%-a végez innovációs tevékenységet. Ennek hátterében elsősorban a forrás- és szakemberhiány áll, ezért az MKIK 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás alapján létrehozott egy innovációs tevékenységeket támogató hálózatot.
Fontos kérdésnek tartja, hogy a hazai vállalkozások miként lehetnek nyertesei a támogatásoknak olyan versenytársak, mint Németország, Franciaország vagy más fejlett államok mellett. Parragh László szerint az uniós pénzek megfelelő elosztásához egy jól működő intézmény- és programrendszer szükséges, amiről még nincs konkrét megállapodás Brüsszellel.

 
Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]