Az új Vidékfejlesztési Program

Szakmai konzultációt tartottak a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési célokról a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A program véleményezése 2013. december 15-ig tart, a végleges tervezet 2014 januárjára készül el, forrásallokációval együtt.

„Az új Vidékfejlesztési Programmal is – csakúgy, mint a Nemzeti Vidékstratégia megalkotásánál volt – a cél az értékes, egészséges élelmiszer előállítása helyi energiából és nyersanyagokból úgy, hogy közben megőrizzük a talaj és ivóvízbázisaink egészségét, az élővilágot, a tájat és a magyar kultúrát; s mindezt úgy, hogy közben a lehető legtöbb ember számára biztosít megélhetést” - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében, melyet a szakmai konzultációt követően adta ki.

„Megalakult a Vidékfejlesztési Program szakmai döntéshozó szerve, kialakult a Projektiroda és a 9 munkacsoport, amelyek a programalkotáshoz szükséges szakmai hátteret biztosítják. 2013-ban elkészült a Program a fejlesztési célokkal és prioritásokkal, hogy társadalmi vitára bocsáthassuk. Szeptember 30-án pedig benyújtottuk a társadalmi és bizottsági egyeztetésre szánt változatát, amelyben már a részletesen kidolgozott fejlesztési igények és intézkedéstartalmak, valamint az intézkedésszintű forrásallokáció és indikátorok tervezése is szerepel” - nyilatkozta V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a tervezést már 2012-ben elkezdték.

Az eddigi négy elhatárolt támogatási tengely helyett a 2014-2020 közötti időszak intézkedéseit hat prioritás és a hozzájuk kapcsolódó 18 fókuszterület mentén jelölték ki.  A beruházások elsősorban a kertészet és állattenyésztésre, élelmiszer-feldolgozásra és vízgazdálkodásra fognak koncentrálódni.

Az eddigi LEADER tapasztalatokra és az Európai Bizottság javaslataira építve, az állampolgárok helyi szintű bevonását segíti elő a CLLD program (Community-led Local Development - Közösség által Irányított Helyi Fejlesztés), ami a hatodik prioritást képezi, fő célját pedig a vidéki szegénység kezelése jelenti. További kezdeményezés, hogy a jelenlegi LEADER Helyi Akciócsoportok alapjain kisebb, homogén, gazdaságilag egységes, de megyehatárokat nem átlépő akciócsoportok alakuljanak ki. Az előbb felsoroltakon kívül a Fiatal Gazdálkodók és a Rövid Ellátási Lánc (REL) tematikus alprogramok indítása is tervben van.

Forrás: emva.hu

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]