Az NFÜ nyilvánosságra hozta azoknak a listáját, akik nem tettek eleget a nyilatkozattételi kötelezettségüknek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013. november 16-án nyilvánosságra hozta azon szervezetek listáját, akik nem tettek eleget a nyilatkozattételi kötelezettségüknek.

A kötelezettségszegéssel érintett cégekkel, szervezetekkel szemben megkezdik az elállási eljárásokat. A közel 750 szervezet ezzel elveszti a korábban megítélt támogatásokat.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az érintett projektek összértéke mintegy 50 milliárd forint.

Amennyiben az érintettek hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy korábban megküldték a nyilatkozatot, de az valamilyen adminisztrációs hiba miatt nem jutott el az NFÜ-höz, akkor mentesülhetnek a szankció alól.

Csepreghy Nándor arról is beszámolt, hogy Lázár János, az NFÜ-t vezető kormánybiztos 2013. október 18-án Brüsszelbe utazik, ahol Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal egyeztetnek arról, milyen további intézkedéseket lehet tenni annak érdekében, hogy Magyarországnak ne kelljen forrásvesztéssel számolnia.

A kormány 2013 augusztusában jelentette be, hogy sürgős akciótervet dolgoznak ki a 2007-2013-as időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az említett időszak 15 magyar operatív programjából 13-at nem finanszírozott.

A sikeres tárgyalások következményeként szeptemberben feloldották a programok felfüggesztését és megkezdődtek a kifizetések.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított annak érdekében, hogy láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeként keletkezett jövedelem után a támogatást elnyert cégek és civil szervezetek.

Az elmúlt időszakban legalább 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot.

 

Forrás: MTI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]