Atipikus foglalkoztatás- részmunkaidő (1)

A munkaszerződésben kiköthető- azaz csak írásban és kifejezett kikötés esetén jöhet létre - részmunkaidős foglalkoztatás. Mert ha nincs ilyen kikötés, a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre.
Milyen munkaidők vannak?
 
Úgy is mondhatnánk, hogy a munkaidő esetében:
van jelentősége a szerződésbe foglalásnak, ugyanis ha ez elmarad beáll az alapeset és a munkaszerződés napi 8 órás teljes munkaidőre jön létre.
 
A felek megállapodása alapján a teljes munkaidős foglalkoztatás legfeljebb napi 12 órára emelhető, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, vagy ha a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (ezt a törvény hosszabb teljes napi munkaidőnek nevezi).
 
Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása az általános teljes napi munkaidőnél rövidebb teljes napi munkaidőt is megállapíthat, azaz a 6 óra lehet teljes munkaidő is.
 
Részmunkaidőről akkor beszélhetünk, ha a felek az adott munkakörre irányadó teljes napi munkaidőnél (általában 8 óra) rövidebb napi munkaidőben (pl. napi négy óra) állapodnak meg.


Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]