Akár már jövőre kiírhatják az összes uniós pályázatot

Annak érdekében, hogy ne ragadjanak ismét komoly pénzek a rendszerben az uniós költségvetési ciklus lezárása után, ezért a kormány felgyorsítaná a források kifizetését. Ezért 2017 közepéig, de kár már 2016-ig meghirdetnék az összes kiírást.

A kormány szeretné meggyorsítani az uniós források kifizetését, így 2017 közepéig ki szeretnék írni az összes pályázatot, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint elképzelhető, hogy ezt már 2016-ra érdemes lenne előrehozni. Amellett, hogy így elkerülhető, hogy a költségvetési ciklus végén sietni kelljen a lehívásokkal, vagy, hogy komolyabb összegek ragadjanak bent az uniós költségvetésben, a kiírások előre hozatalával a beruházások is szinten tarthatóak, és mérsékelhető a gazdasági visszaesés hatása, ami részben külső tényezőkre vezethető vissza.

A 2014-2020-as időszakra a nemzetgazdasági tárca eddig körülbelül 750 milliárd forintnyi pályázati forrást írt ki, az év végéig pedig további 150-200 milliárd forintnyi forrás kiírását tervezi, miután a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretét 74 milliárd forinttal emelte meg a kormány.

Az uniós forrásokra várhatóan nagy szüksége lesz majd a kkv-knak. Az elmúlt egy- másfél évben tapasztalható növekedés többek között az olcsó banki finanszírozásnak volt köszönhető, ugyanakkor az MNB a Növekedési Hitelprogram fokozatos kivezetése mellett döntött. Ezeket a forrásokat elsősorban az uniós finanszírozás pótolhatja.

Növelheti a pályázati aktivitást, hogy a 2014-2020-as költségvetési ciklusban a források 60 százalékát fogják közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítani. Érdemes lesz figyelni, hogy az eddigiekhez képest jóval nagyobb hangsúlyt kapnak majd a visszatérítendő támogatások, amelyek elosztása körül azonban jelenleg még sok bizonytalanság tapasztalható, és ilyen kiírás egyelőre még nem is jelent meg.

 

Forrás: vallalkozokhitele.hu

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]