Addig kell pályázni, amíg lehet!

Miért is mondjuk ezt? Ahogy a kormány ígérte, a 2014-2020-as pályázati ciklus keretének döntő többségét meghirdette március végéig.  Ez azért is fontos, mert tisztán vissza nem térítendő források csak ebben az időszakban lesznek már elérhetőek, a következő ciklusban várhatóan a visszatérítendő hitelek lesznek döntő többségben. Következzen pár példa, hogy mire is lehet pályázni!

A konvergencia régió lehetőségei

Konvergencia régiónak számít az összes megye, Budapesten és Pest megyén kívül. Számos pályázati kiírás támogatja az itt tevékenykedő vállalkozásokat.

Tavasszal került meghirdetésre a mind a kkv-k, mind pedig a nagyvállalatok munkahelyi képzését támogató pályázati felhívás. Az előbbire 2017. június 30-tól, utóbbira 2017. május 3-tól fogadják a projektjavaslatokat. A felhívások támogatják a szakmai képzések, OKJ-s képzések, informatikai képzések szervezését, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatási, elégedettségi mérések elvégzését. KKV-k esetében a támogatás összege minimum 3 millió, maximum 50 millió forint lehet, míg a nagyvállalatok minimum 10 millió, maximum 100 millió forintot igényelhetnek. A támogatás mértéke akár 100%-ot is elérheti!

2017. március 16-tól elérhető az épületek energiahatékonyságának növelését célzó pályázat, amely keretein belül lehetőség van az épületek, üzemek hőtechnikai adottságainak javítására, a hűtési-, fűtési rendszerek korszerűsítésére, világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint napelemes, napkollektoros rendszerek telepítésére is. Ez egy hitellel kombinált termék, ami azt jelenti, hogy vissza nem térítendő (VNT), valamint visszatérítendő (VT) forrásokat is tartalmaz. Ezek intenzitása beruházásonként eltérő mértékű, de akár 80% is lehet. Mind a VNT, mind pedig az igényelhető hitel összege minimum 3 millió, maximum 50 millió forint lehet.

Amennyiben már kezdi kinőni raktárát, gondjai adódtak a kiszállítással, akkor logisztikai központok szolgáltatásait veheti igénybe pályázati forrásból. Elszámolhatóak bérleti díjak (raktárbérlés, szabadtérő felület bérlése), szállítási, tárolási és raktározási költségek (például anyagmozgatás, komissiózás), és egyéb költségek (akár vámkezelés, informatikai rendszerek felhasználása). Minimum 5 millió, maximum 25 millió forint igényelhető, a támogatás mértéke akár 50% is lehet! A pályázatok 2017. június 1-től benyújthatóak.

Informatikai rendszereit is fejlesztheti, megkönnyítve ezáltal a „háttérben lévő” munkafolyamatokat: üzemeltethet például webáruházat, elektronikus iratkezelési megoldást vezethet be, honlapot hozhat létre, de akár a humán erőforrás menedzsmentet és a bérszámfejtést is támogathatja. Ez a támogatás is hiteltermék formájában érhető el. A VNT támogatás összege minimum 1 millió, maximum 24 millió forint lehet, míg a kölcsön összege minimum 1,25 millió, maximum 37,5 millió forint között mozoghat. 2017. március 8-tól benyújthatóak a projektjavaslatok, amelyekre akár 90%-os támogatási intenzitás is kapható!

A közép-magyarországi régió és Budapest vállalkozásai se csüggedjenek!

Tavasszal nem csupán a konvergencia régió vállalatait támogató képzési pályázat jelent meg, hanem a közép-magyarországi régió számára is elérhető a felhívás. A támogatható területek listája megegyezik „testvérével”, valamint itt is kapható 100%-os támogatás! Azonban amíg a KKV-kat támogató felhívás 2017. június 30-tól nyújtható be és minimum 3 millió, maximum 50 millió forint igényelhető, addig a nagyvállalatok 2017. május 3-tól pályázhatnak, és minimum 10 millió, maximum 100 millió forint támogatásban részesülhetnek.

Az energiahatékonyság javításának lehetősége ebben a régióban is adott: a pályázatokat 2017. március 16-tól várják. A támogatási területek itt is megegyeznek a konvergencia régióban elérhető kiíráséval. A VNT támogatás és a kölcsön együttes támogatási intenzitása beruházási területenként eltérő, de akár 70% is lehet. Mindkettő összege minimum 3 millió, maximum 50 millió forint között mozoghat, de a felvett hitel összegének meg kell haladnia a VNT támogatás összegét.

Félő, hogy hamarosan forráskimerülés miatt bezárásra kerül a vállalkozások külpiaci megjelenését támogató felhívás. Ennek keretein belül a cégeknek lehetősége nyílik megjelenni külföldi árubemutatókon, kiállításokon, vagy akár megrendezni azokat. Az ezekhez kapcsolódó marketing tevékenységek (piackutatás, elégedettség mérések, megjelenés) és a stand előkészítési költségek mind elszámolhatóak- akár 50%-os támogatást is kaphatunk. Az igényelhető összeg minimum 1,5 millió, maximum 10 millió forint lehet.

A fentieken túl azonban még számos kiírás segíti mindkét régió vállalkozásait, mi csak párat emeltünk ki közülük. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az idő vészesen fogy – és vele együtt a forrás is, így nem éri meg késlekedni! 

Ha kérdése adódna pályázattal kapcsolatban, ide kattintva felteheti azt!

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]