A VOSZ Zala vármegyében is folytatja a közösségépítést

Zalaegerszeg, 2024. március 22. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán Zalaegerszegen. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését, és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitelkamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül.  A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról. A sorozat következő eseményére Zalaegerszegen került sor március 21-én.Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere az elmúlt 10 évre visszatekintve elmondta, hogy a VOSZ inspiráló közösség, az önkormányzat és a Szövetség kölcsönösen tanul a másiktól. A vállalkozásoktól is befolyó adóforintok elköltésekor szem előtt tartják, hogy Zalaegerszeg is csak akkor lehet sikeres, ha a vállalkozói és az itt élők hasonlóan sikeresek. A VOSZ tagvállalatai a gazdasági élet aktív szereplői, akik a saját tőkéjüket is kockáztatva fektettek be Zalaegerszeg jövőjébe. A gazdasági élet szereplőivel immár rendszeresen találkoznak, közösen gondolkodnak a megoldandó feladatokról. „A digitalizáció, a tőkefelhasználás, a munkaerőhiány terén számtalan kihívás áll előttünk a következő években, sok mindent tanul az önkormányzat a vállalkozóktól. Ők pedig az önkormányzattól kaphatnak részletes információkat, ami a munkájukat segíti” – fogalmazott Bali Zoltán.Bali Zoltán

Dr. Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint mondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet.
Dr. Szabó BarnaA szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósítása


Eppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, hogy a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a legtöbbet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját, ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött és tölt be ma is a vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely minden körülmények között a társadalmi párbeszédre épül. „A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik” – húzta alá. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata mind országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és a Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavaly több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, és azokat folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszti.


Eppel János

2024-ben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, amelyre az előbbiek miatt képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „Nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.

A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hiszen a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél.A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, amelyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. Az új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de a vármegyékben is aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, amelyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel. „Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásait, javaslatait, amelyekből merítkezni tudunk” – mondta Eppel János.Perlusz László, a VOSZ főtitkára előadásában tájékoztatta a résztvevőket a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és konkrét területeiről. Kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, amelyek nagy része a közép-magyarországi régióban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak is, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak a gazdasági vérkeringésbe és a szervezet életébe is. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is, továbbá előkészítés alatt áll egy olyan módosítás, amely után a vármegyékben telephellyel rendelkező cégek a vármegyei szervezet és szövetségi munka részeseivé válhatnak. A főtitkár kiemelte, hogy 2023-ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felméréssorozat a VOSZ-tagvállalatok körében (összesen 25 ezer aktív tagi közösség), amely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondta, hogy 2023-ban a magyar Parlament december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává, hivatalosan is jeles nappá nyilvánította 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, amely a tavalyi jubileumi évben a vállalkozók munkájának és társadalmi szerepének méltó elismerése volt.


Perlusz László


A kereslet, a megrendelések és a beruházások növelése 2024-ben elsődleges érdek, ehhez a hitelezési lehetőségek további bővítésére is szükség van. Perlusz László kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.


Stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését segítsék különböző szolgáltatásokkal, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Egyúttal bejelentették, hogy vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a következő negyedévtől kezdve, a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat kívánják összehozni szolgáltatókkal, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővítve a VOSZ szolgáltatási portfólióját. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódáson javítani kell.

 

Laczkó Marcell, az AI Partners tanácsadója „Hogyan változtatja meg az életünket a mesterséges intelligencia?” címmel tartott előadást. Mint mondta: a mesterséges intelligenciát (AI) elsősorban a vállalkozások segítőjének kell tekinteni, ez már maga a 4. ipari forradalom, nem félni kell tőle, hanem kihasználni a milliónyi lehetőséget, növelve a hatékonyságot a mindennapi munkában. Az AI jó ideje velünk van, a technológiával kapcsolatos kutatások már 1950-ben elkezdődtek, azóta több áttörésről is beszámoltak. Elképzelhető, hogy nem gondolunk rá, pedig például az arcfelismerő programok vagy az útvonaltervező Waze is erre épül, de a robotporszívó és az önvezető autó ugyancsak ezen az elven működik, ahogy a webshopok szintén használják az AI-t a virtuális térben. Laczkó Marcell mindenkit arra bíztatott, hogy a saját vállalkozásában minél előbb kezdje használni az AI-t, ha eddig nem tette volna, mert a hatékonyság növelése nélkül versenyhátrányba kerülnek. Szakértők szerint legkésőbb 2050-ig minden termelői folyamat a kapálástól a gépgyártásig 40-50 százalékban biztosan automatizálva lesz az AI bevonásával. A költségcsökkentésben is jelentős a szerepe, a vállalkozók pénzt és időt spórolnak meg rengeteg feladat elvégzésénél. „Az AI-re ne ellenségként, hanem egy nagyon okos munkatársként tekintsünk” – mondta Laczkó Marcell.
László Marcell

A VOSZ tavaly Győrben az I. VOSZFESZTEN már részletesen foglalkozott a mesterséges intelligencia témakörével. Idén a Szövetség az ESG problematikájára helyez nagy hangsúlyt, a II. VOSZFESZT tematikája az április 25-ei veszprémi rendezvényen erre épül majd.


Balogh Ádám, a VOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke tájékoztatott a tavalyi év munkájáról, amely 2023. januárjában gazdasági kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a vármegye meghatározó szereplőinek részvételével – ennek idén is lesz folytatása térségi gazdasági fórumokkal kiegészítve. A vármegyei elnök aláhúzta: párbeszéd nélkül nem lehet problémákat megoldani, a panaszáradat nem elég, konkrét megoldási javaslatokat kell tenni, amelyeket a VOSZ helyi szervezete, szükség esetén a központ bevonásával, a döntéshozók elé tár. Az idei tervekben szerepel a vármegyei VOSZ-főiroda megnyitása Zalaegerszeg központjában, várhatóan június elején. Folytatódnak a céglátogatások, 30-40 fős csoportokban a tapasztalatcserék a közösségépítést erősítve. A Heves vármegyei VOSZ-szervezet tapasztalatait átvéve Zalában is elindítják a VOSZ Páholyt neves gazdasági és kulturális szereplők pódiumbeszélgetésével. Balogh Ádám bejelentette, hogy október 19-én Zalaegerszegen rendezik meg a Prima Gálát, amely az év egyik meghatározó társadalmi eseménye lesz a vármegyében. Már most várják a jelöléseket, hogy kiket javasolnak Prima Díjra, illetve az Év Vállalkozója Díjra.

Balogh Ádám

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]