A vezető tisztségviselő társasággal szembeni felelőssége

A vezető tisztségviselő a társasággal szemben a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség szabályai szerint tartozik helytállni a jogviszonyából fakadó kötelezettségek megszegésével okozott károkért.
Ahhoz, hogy mentesüljön a felelősség alól, az szükséges, hogy a bizonyítsa, hogy
  • a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső körülmény okozta,
  • a szerződésszegést okozó körülmény a szerződéskötés időpontjában nem volt előre látható, és
  • nem volt elvárható, hogy a szerződésszegést okozó körülményt elkerülje, vagy a kárt elhárítsa.
 Az ellenőrzési kör a Ptk.-ban új fogalom, és azt az Új Ptk. nem is definiálja. A klasszikus vis maior esetek (árvíz, tűz stb.) mellett ebbe a körbe tartoznak a szerződésszegő fél által nem befolyásolható külső körülmények, mint például a teljesítést megakadályozó állami intézkedések (pl. importtilalom), radikális piaci változások és a kivételesen súlyos üzemzavarok. Vezető tisztségviselő esetén ilyen körülmény lehet pl. baleset, betegség, ha annak bekövetkezése általa nem volt befolyásolható, megelőzhető.
 
A második feltétele lényege, hogy a vezető tisztségviselő felelőssége is az általa a szerződéskötéskor ismerhető, illetve előre látható körülményeken alapul. Így csak azok a körülmények szolgálhatnak a felelősség alóli kimentés alapjául, amelyekről a vezető tisztségviselő a szerződéskötéskor nem tudott.
 
A felelősség alóli kimentéshez végül az is szükséges, hogy a szerződésszegéshez vezető ok felmerülésekor a vezető tisztségviselő tegyen meg mindent, ami az adott helyzetben általában elvárható, annak érdekében, hogy a károkozáshoz vezető körülményt elkerülje, vagy a szerződésszegés következtében keletkező kárt elhárítsa, például akadályoztatása esetére biztosítsa a megfelelő helyettesítését.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/uj-ptk-vezeto-tisztsegviselo-megfelelo-magatartasa
http://www.vallalkozo.info/jog/uj-ptk-vezeto-tisztsegviselok-felelossege

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]