A teljesítés sajátos esetei

Vannak olyan esetek a mindennapi élet során, amikor egy kötelem teljesítése nem egyszerűen egy szolgáltatás teljesítésével, vagy pénz átadásával történik, hanem például bírósági vagy közjegyzői letét útján. Nézzük meg ezt a két teljesítési módot!

1. Bírósági letét útján való teljesítés

A polgári törvénykönyv ide vonatkozó rendelkezése szerint a kötelezett a pénz fizetésére, továbbá értékpapír vagy más okirat kiadására irányuló kötelezettségét bírósági letétbe helyezés útján is teljesítheti, ha
- a jogosult személye bizonytalan, és azt a kötelezett önhibáján kívül nem tudja megállapítani;
- a jogosult a teljesítés helyén nem található;
- a jogosult a kötelezett részéről megfelelően felajánlott teljesítést nem fogadja el; vagy
- a jogosultak jogosulti együttesség esetén nem teszik lehetővé, hogy a kötelezett valamennyiük kezéhez teljesítsen.

A letéteményes kötelezettségeire a letéti szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni. A kötelezett a letétet mindaddig visszakövetelheti, amíg a jogosult a letétbe helyezésről a bíróságtól értesítést nem kapott.
A jogosult a letét kiadását a letétbe helyezésről szóló értesítés kézhezvételétől számított ötéves elévülési időn belül követelheti.

Ha a jogosultnak a letét kiadására irányuló joga elévült, a kötelezett követelheti a letét visszaadását.
A letét kiadása
A bíróság a letétet a jogosultnak adhatja ki.

Ha a letétbe helyezésre amiatt került sor, mert a jogosult személye bizonytalan, a letétet a jogosult személyét igazoló jogerős határozat alapján lehet kiadni.
A bíróság a letétet jogosulti együttesség esetén a jogosultak közös kérelmére vagy a jogosult személyét igazoló jogerős ítélet alapján adhatja ki.

A kötelezett a letétbe helyezés alkalmával kikötheti, hogy a letétet a jogosultnak az őt terhelő szolgáltatás teljesítésének igazolása ellenében adják ki.

2. Közjegyzői letét útján való teljesítés

A bírósági letét útján való teljesítés feltételeinek megvalósulása esetén a kötelezett kötelezettségét közjegyzőnél történő letétbe helyezés útján is teljesítheti.
A közjegyzőnél történő letétre a bírósági letétre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]