A pályázaton induló vállalkozásokat is jelentősen érinti az új közbeszerzési törvény

2015. november 1-től változnak a közbeszerzési szabályok, így az 50% alatti támogatási intenzitással rendelkező vállalkozásokra is kiterjesztik a közbeszerzési kötelezettséget.

Az új Közbeszerzési törvény (a 2011. évi CVIII. törvényt felváltó 2015. évi CXLIII. számú törvény) 5.§ (3) bekezdése alapján bőlül az ajánlatkérőnek minősülő szervezetek köre. Ennek értelmében 2015. november 1-től a pályázók/kedvezményezettek szélesebb köre köteles a közbeszerzési törvény alkalmazásával eljárni a projektmegvalósítás során.

A támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett – egyebek mellett – az az egyébként az új Kbt. hatálya alá nem tartozó szervezet is, amelynek szolgáltatás megrendelését, árubeszerzését vagy építési beruházását az új Kbt. 5.§ (1) bekezdésében meghatározott egy vagy több szervezet legalább 25 millió forint összegben közvetlenül támogatja. Fontos, hogy a fentiekben meghatározott támogatási összegen alapuló közbeszerzési kötelezettséget nem a teljes projekt viszonylatában, illetve a teljes projekt támogatási összege alapján, hanem az egyes konkrét beszerzések tekintetében kell vizsgálni és megítélni.

Ez azt jelenti, hogy eddig az volt a szabály, hogy ha uniós értékhatár feletti közbeszerzési eljárás esetén 50 százaléknál több a támogatás, akkor köteles a közbeszerzési eljárás lefolytatására a kedvezményezett, uniós értékhatár alatt pedig ha 75 százalék felett van a támogatás. Most ehelyett lép hatályba az az általános és nagy változást hozó szabály, hogy ha van az adott projektben legalább 25 millió forintnyi elnyert támogatás, akkor köteles a kedvezményezett közbeszerzési eljárást lefolytatni. Ez az új nemzeti eljárásrendet jelenti, amelynek keretében az ajánlatkérőnek legalább három ajánlattevőt fel kell hívnia ajánlattételre és az eljárást egyidejűleg közzé kell tennie egy új internetes felületen is.

A közreműködő közleményében felhívja a figyelmet, hogy a pályázati projekt keretében megvalósítandó beszerzések tekintetében esetlegesen fennálló közbeszerzési kötelezettségre, a közbeszerzési eljárások idő- és költségigényére, valamint arra, hogy az irányadó jogszabályban meghatározott kötelezettségek megállapítása és betartása a támogatást igénylő feladata.

Forrás:

http://gazdasagfejlesztes.gov.hu/hirek/tajekoztatas-kozbeszerzesi-szabalyok-valtozasarol

www.portfolio.hu

 

 

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]