A név olyan, mint egy lobogó

Ha tudjuk az illetőnevét, egyúttal azzal is tisztában vagyunk, hogy valóságos, hús-vér emberrel állunk szemben, nem pedig valami elvont ellenséggel. Anéváltal az illető egyedülálló, kivételes egyénné válik, akinek múltja van és jövője, ősei és lehetséges utódai, győzelmei és vereségei. Az ember aneve maga, büszke rá, élete során többször elismétli és azonosul vele. – írja Paulo Coelho

A bemutatkozás sokak számára feszengő érzést okoz. Akad, aki hamar túl akar esni rajta, ezért csak elhadarja, más túl halkan mondja a nevét. Újdonsült ismerősünk számára azonban még újdonság a nevünk és a személyünk. Így a bemutatkozásnak, az első benyomás kialakulása szempontjából is hatalmas jelentősége van.

Mire is figyeljünk egy bemutatkozás során?

  • Bemutatkozásra akkor van szükség, ha nincs harmadik személy, aki bemutasson bennünket. Legyünk türelmesek, nem kell azonnal bemutatkozni, hagyjunk egy kis időt közös ismerősünknek, munkatársunknak, hogy elláthassa a feladatát, és ő mutasson be bennünket – teljesen más a hatás.
  • Ha magunknak kell bemutatkoznunk, tegyük azt tolakodás vagy lerohanás minden látszata nélkül.
  • Ha már bemutattak bennünket, akkor – általában a kézfogás során - már nem kell megismételnünk a nevünket, nem kell – sőt, nem szabad - bemutatkoznunk ismét.
  • Figyeljünk a rangsorra, amit gyakran eltévesztenek:

o    Az „alárendelt”köszön előre és mutatkozik be elsőként,
o    a „fölérendelt” nyújtja először a kezét kézfogásra és ő jogosult felajánlani a tegeződést.

Vagyis a bemutatkozás szabályai szerint, az adott helyzetben „alárendelt” az, akinek először illik bemutatkoznia: a nő és férfi kapcsolatában a férfi; azonos neműek között a fiatalabb, üzleti, hivatali hierarchia esetén az alacsonyabb rangúnak illik előbb mondania a nevét.

Fontos azonban szem előtt tartani: mindig az érkezőnek illik előbb bemutatkoznia a már ott tartózkodónak, nemre, korra, rangra való tekintet nélkül.

  • Bemutatkozás során, mosolyogjunk és tartsuk a szemkontaktust.
  • A nevünket, jól érthetően, de minden cím, rang nélkül mondjuk és kerüljük a nevünk végén a „vagyok”, „hívnak” kifejezéseket. A mi kultúránkban még a doktori címet sem illik használni bemutatkozás során (más országokban ez másképp lehet), a „vagyok”, „hívnak” szavak pedig, inkább magukra híják fel a figyelmet és így elvész az újdonsült ismerős figyelme a keresztnévről, ami megnehezíti számára, hogy megjegyezze azt. 
  • A magánéletben sem helyénvaló, de az üzleti életben óriási hiba, ha valaki csak a keresztnevén mutatkozik be! A közvetlenségnek szánt gesztus számos nem vágyott gondolatot sugallhat az újdonsült ismerősnek, például, hogy a másik fél valójában nem tart igényt az ismeretségre. 
  • Nem mindig kezdődik egy ismeretség bemutatkozással, lehet, hogy egy rövid könnyed beszélgetés fordul át ismerkedésbe, például egy konferencia szünetében. Ám amennyiben korábban nem nyílt alkalmunk egy rövid beszélgetésre, a nevünkön túl, adjuk egy kevés információt is magunkról. 

Noha egy klasszikus üzleti bemutatkozás során a cégnevet és a pozíciót kell mondani, ez olykor hivalkodónak, máskor kevéssé informatívnak hathat. A helyzet ismeretében, jó döntés lehet ezért, ha inkább röviden azt mondjuk el közérthetően, hogy a cégünknek mi a profilja, illetve kinek, miben segít a szolgáltatásunk.

Beszéljünk ilyenkor magunkról, illetve a vállalkozásról is pozitívan, de ne kérkedve. Ez a pozitív attitűd beszélgetőtársunk gondolkodásmódjára, rólunk való gondolataira is hatással van.

 

A név olyan, mint egy lobogó, írja Hemingway.

Legyünk hát büszkék a nevünkre és mondjuk is így ki!

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]