A munkavállalói biztosíték – mikor használható fel?

A biztosíték kizárólag a kártérítési igény kielégítésére használható fel.
A munkavállalói biztosíték lényege, hogy a munkavállaló biztosítékot (pénzt) ad a munkáltatónak, aki azt esetleges kártérítési igénye kielégítésére használhatja fel. A munkavállaló az esetlegesen általa okozott károk könnyebb megtérítését biztosítja ezáltal.

A munkáltató nem gazdálkodhat a biztosítékkal, az egy tartalék. A munkáltató a biztosítékot legkésőbb az annak átvételét követő munkanapon köteles az általa választott hitelintézetnél vagy pénzügyi vállalkozásnál e célra elkülönített számlán elhelyezni.

A számláról a biztosíték csak akkor vehető ki, ha a munkavállaló a károkozása miatt a munkáltató fizetési felszólítással élt és annak megtámadására nyitva álló 30 napos határidő eltelt (addig nem fordult bírósághoz). Ha pert indított a munkavállaló akkor már nem nyúlhat a biztosítékhoz, csak ha jogerősen megállapította a bíróság a munkavállaló kártérítési felelősségét.

Ha károkozásra nem került sor, vagy nem volt megállapítható, akkor a biztosítékot a számlán elkülönítve kell tartani mindaddig míg valamely okból vissza nem fizeti.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/a-munkavallaloi-biztositek-mi-az

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]