A meghatalmazás, mint egyoldalú jognyilatkozat

Abban az esetben, ha valamilyen okból akadályoztatva vagyunk, hogy saját ügyeinkben személyesen eljárjunk, képviseletet létesítő egyoldalú jognyilatkozat útján mégis megtehetjük ezt.

A meghatalmazást mindig ahhoz a szervhez vagy személyhez intézzük, ahol szeretnénk, hogy a képviseletünket ellátó személy a jognyilatkozatot megtegye. Ez a szerv vagy személy lehet akár bíróság, akár adóhatóság, vagy bármely egyéb érdekelt szerv vagy természetes személy.

Meghatalmazással valaki más tud helyettünk nyilatkozni, eljárni az ügyintézés során, vagy akár egy szerződést aláírni. Fontos azonban tisztáznunk, hogy a meghatalmazó és a meghatalmazott között sosem jön létre szerződés, ugyanis a meghatalmazás alapján a képviseletet ellátó fél csak arra köteles, ami a meghatalmazásban szerepel. A képviselet terjedelme mindazon cselekmények elvégzésére és jognyilatkozatok megtételére kiterjed, amelyek a képviselettel elérni kívánt cél érdekében szükségesek.

Az általános meghatalmazás a meghatalmazások egy speciális formája, amely nem konkrétan meghatározott ügyek vitelére, hanem teljes körű képviseletre jogosítja fel a meghatalmazottat. Általános meghatalmazás esetén a törvény alaki követelményeket ír elő. Mégpedig megköveteli a közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalást.

A közokiratot az eljáró hatóság, bíróság vagy közjegyző készíti el. Részletes szabályai vannak, hogy pontosan mikor tekinthető valami közokiratnak. Ha általános meghatalmazást akarunk adni valakinek, akkor közjegyzőhöz bármikor fordulhatunk.

Teljes bizonyító erejű magánokirat esetén is törvény adja meg a részletes szabályokat.

Ilyennek minősül például, ha a meghatalmazást saját kezűleg írjuk és aláírjuk. Ez a kézírást jelenti, vagyis nem azt, hogy magunk gépeljük be a számítógépbe, majd kinyomtatjuk és aláírjuk. Ha az irat nyomtatott, akkor két tanú aláírásával válik teljes bizonyító erejűvé.

Teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül az az okirat is, amikor két tanú az okiraton igazolja, hogy a kiállító, a nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el (ilyen esetben az okiraton a tanúk lakóhelyét is fel kell tüntetni).

Szintén teljes bizonyító erejűnek minősül az az okirat, melyet a gazdálkodó szervezet az üzleti körében állított ki, s amelyet szabályszerűen aláírtak valamint az olyan okirat, amelyet ügyvéd vagy jogtanácsos készített és amelyen szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előtte írta alá, vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el, valamint hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.

Az általános meghatalmazás 5, azaz öt évig érvényes. Az öt év leteltét követően az általános meghatalmazás hatályát veszti.

Fontos tudnivaló és érdekesség, hogy cselekvőképes személyt korlátozottan cselekvőképes személy is képviselhet.


Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]