A kormány elkötelezett a KKV-szektor fejlesztése mellett

A kis-és középvállalkozói szektor fejlesztése érdekében a kormány több pénzügyi és adminisztratív intézkedést is hozott az elmúlt években – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Lenner Áron Márk az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) budapesti konferenciáján az intézkedések között említette az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztésre biztosított forrásait, a Széchenyi Kártya Programot, a kedvezményes kamatozású hitelprogramokat, ezen kívül az adminisztrációs terhek csökkentését is idesorolta.

A KKV-k középtávú fejlesztési stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra fogalmazza meg az érvényesítendő szempontokat. A dokumentumot a kormány várhatóan decemberben fogadja el.

Greinstetter Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az Európai Unió 2014-2020 között 11 tematikus célt fogalmazott meg, melyek közt szerepel a KKV-k versenyképességének javítása is. A nemzeti fejlesztési elképzeléseket a tematikus célokhoz igazítják, így elsődleges szerepet kap majd a foglalkoztatás, a kutatás-fejlesztés bővítése, vagy az energiahatékonyság növelése.

A helyettes államtitkár kiemelte továbbá, hogy az uniós források a következő költségvetési ciklusban hét ágazati és további két operatív programban (vidékfejlesztési és halászati operatív program) kerülnek felhasználásra. Változás várható a megyék, illetve a szakpolitikák szerepének erősödésében. Egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb eljárási rendet vezetnek be, például bizonyos értékhatár alatt a pályázókat nem terheli pályázati költség.

A konferencián az IPOSZ-tagok javaslatot tettek, miszerint tagsági körük döntő többségét családi-, mikro- és önfoglalkoztató vállalkozások adják, így a kormánynak fokozott figyelmet kellene fordítania ezen vállalkozásokra a KKV-szektoron belül, illetve partnerségi megállapodás lenne szükséges a kormány részéről a kisvállalkozásokkal, ami a bizalmat erősítené.

 
Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]