A Horizon 2020 alappillérei

A Horizont 2020 program szerkezete három pillérre épül: Kiváló tudomány, Ipari vezető szerep, Társadalmi kihívások.

Kiváló tudomány
Az Európai Uniónak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza meg.
A pillér célja a tudományos kiválóság erősítése és kiterjesztése és az Európai Kutatási Térség megszilárdítása annak érdekében, hogy az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs rendszere globális szinten is versenyképesebbé váljon.
 
Négy specifikus területet foglal magába:
  • Az Európai Kutatás Tanács (ERC), mely támogatást nyújt kreatív egyéni kutatóknak és kutatócsoportjuknak a tudomány határterületein végzett ígéretes kutatásaikhoz.
  • A Jövőbeli és feltörekvő technológiák (FET) program olyan együttműködési projekteket támogat, amelyek radikálisan új, magas kockázatú, sok esetben több szakterületet érintő megközelítést igénylő ötletek megvalósítását teszi lehetővé.
  • A Marie Skłodowska-Curie program vonzó karrierfejlesztési és képzési lehetőséget kínál egyéni kutatóknak nemzetközi mobilitásuk, illetve szektorok közti mobilitásuk támogatásán keresztül, valamint intézményi támogatást nyújt innovatív kutatóképzési programok megvalósításához.
  • A Kutatási infrastruktúra program az európai kutatási infrastruktúrák fejlesztését támogatja, innovációs potenciáljuk és a kapcsolódó humán erőforrás erősítésén keresztül.
Ipari vezető szerep
Az Európai Unió és Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén.
A pilléren belüli programok célja, hogy felgyorsítsák a versenyképes európai gazdaságot megalapozó kulcstechnológiai ágazatok fejlődést és innovációját, valamint támogassák az európai KKV-kat hogy fejlődhessenek.
 
Három specifikus területet fog át:
  • Vezető szerep az alap és ipari technológiák területén, mely célzott támogatást nyújt a kutatási, fejlesztési, demonstrációs és ha szükséges standardizálást elősegítő tevékenységekhez az információs és kommunikációs technológiák (ICT), a nanotechnológiák, korszerű anyag- és gyártási technológiák, biotechnológiai alapú ipari folyamatok és az űrkutatás területén. Ösztönözni kívánják a különböző technológiai területek együttműködését.
  • Kockázatfinanszírozáshoz való hozzáférés program a hitel- és tőkefinanszírozási eszközökhöz való hozzájutást segíti az innováció-vezérelt cégek és projektek esetében, a fejlesztés különböző szakaszaiban.
  • Az Innováció a KKV-k számára program a KKV-k igényeihez igazított támogatást nyújt a KKV-k által végzett innováció minden formájához, elsősorban a komoly növekedési potenciállal bíró és a nemzetközi piacra való kilépésre kész cégeknek.
 
Társadalmi kihívások
Európa minden országa számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni például az egészségügy, az energia, a közlekedés, a környezetvédelem területein.
A probléma-alapú megközelítés a különböző szakterületek tudásának és erőforrásainak együttes alkalmazását kívánja meg. A tevékenységek a kutatástól a piacig terjedő fejlesztés teljes spektrumát lefedik.
 
A következő területeket fogja át:
  • Egészségügy, demográfiai változás és jólét;
  • Élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, tengerkutatás, tenger- és belvíz hasznosítási célú kutatás, valamint a biogazdaság;
  • Biztonságos, tiszta és hatékony energia;
  • Intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés;
  • Éghajlatváltozás, környezetvédelem, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok;
  • Európa a változó világban - Inkluzív, innovatív és reflektív társadalmak;
  • Biztonságos társadalmak – Európa és az állampolgárok szabadságának és biztonságának védelme.
 
A Horizon 2020 program keretösszegei

Pillér

Keret (millió euró)

Kiváló tudomány

24 441

Ipari vezető szerep

17 016

Társadalmi kihívások

29 679


Forrás: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-sections


Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

BNG
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]