A gazdaságfejlesztési forrásokra több ezer pályázat érkezett be!

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett 631 milliárd forintos forrásokra mintegy ötezer pályázat érkezett be október elejéig a mikro-, kis- és középvállalkozásokról (mkkv) – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

24 pályázat lett eddig meghirdetve, ezeket majd az év végéig további 28 követi. Az idén a GINOP keretében 2020-ig rendelkezésre álló 2700 milliárd forint egyharmada, 900 milliárd forint válik elérhetővé az mkkv-knak gazdaságfejlesztésre, foglalkozásbővítésre, illetve kutatási, fejlesztési és innovációs célok (K+F+I) megvalósítására.

Debrecenben már 26 sikeres vállalat 2,3 milliárd forintot, Hajdú- Biharban további 52 cég 4,4 milliárd forint GINOP- támogatás nyert az év folyamán – mutatott rá Rákossy Balázs.

Debrecen egyébként országosan is példaadó módon alapozta meg az uniós források felhasználását a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusban: a gazdaságfejlesztés terén 1421 projekt valósult meg 108 milliárd forint támogatással, a regionális fejlesztési programok keretében pedig 1211 projekt 61 milliárd forint támogatással – ismertette az államtitkár. Továbbá még hozzátette: ezen a két területen ugyanebben az időszakban Hajdú-Bihar többi települése összesen 144, illetve 160 milliárd forint uniós támogatást kapott.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy jövőre – az uniós támogatások mellett – nulla százalékhoz közeli kamatozású kedvezményes hitelekkel is támogatják a gazdasági fejlesztéseket. Kamattámogatásra 750 milliárd forint áll majd rendelkezésre, s bár a támogatások elsődleges kedvezményezettjei az mkkv-k, azok a nagyobb vállalkozások is forrásokhoz juthatnak, amelyek jelentős kisbeszállítói körrel rendelkeznek.

Papp László polgármester, a GINOP monitoring bizottságának első vidéki, Debrecenben megtartott ülését követő tájékoztatón kiemelte: a város célja, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozások legyenek a legnagyobb nyertesei a jelen fejlesztési időszaknak, és minden lehetséges uniós forrást megszerezzenek a térség fejlesztése érdekében.

A debreceni önkormányzat az uniós források lehívásának támogatására létrehozta az EDC Nonprofit Kft.-t, amely a gazdaságfejlesztés, a városfejlesztés és a befektetés-ösztönzés terén támogatja elsősorban információkkal a vállalkozásokat – tette hozzá a polgármester.

Forrás: kormany.hu

Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Dr. Veres Ilona

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]