60 milliárd forint állattartó technológiák korszerűsítésére

2013. december 9-től 60 milliárd forintos pályázat indul a jelenlegi, zárás előtt álló uniós agrárpolitikai keretből – jelentette be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület rendezvényének sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondása szerint a pályázat állattartó telepi technológiák korszerűsítését, gépek, berendezések vásárlását, emellett élelmiszer-ipari feldolgozó-kapacitások fejlesztését szolgálja majd.

Fazekas Sándor ismertette, hogy külön alapot képeztek a kisgazdaságok, illetve a közepes és a nagyobb vállalkozások számára a hatékonyabb pályázás érdekében, és hogy az üzemméretüknek megfelelő gépekhez tudjanak hozzájutni. A pályázat a hazai mezőgazdaság számára 60 milliárd forint forrást jelent, ám ez még növekszik az önerőkkel, illetve hitelekkel. Fontos szerinte, hogy minél „munkaintenzívebb és hozzáadott értékű termelésünk legyen, hiszen így tudjuk elérni, hogy még több ember kapjon megélhetést vidéken, és még több jó ízű és finom élelmiszer kerüljön az asztalokra”.

Fazekas Sándor Kiskunfélegyházát a magyar mezőgazdaság egyik kiemelkedő városának nevezte, amely kiváló termeléssel, elsőrangú feldolgozóiparral és világszerte ismert termékekkel is rendelkezik. Méltatta a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületet, „amely épít a jelenre, munkahelyteremtéssel, termelési fejlesztéssel is foglalkozik”.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az egyesület tiszteletbeli elnöke kiemelte: a kiskunfélegyházi egyesület észrevételeit, javaslatait az elmúlt 3 évben megpróbálta közvetíteni, eredménnyel. Említette a nemzeti lovasprogramot, a hungarikum törvény megalkotását és a kiskunfélegyházi cégek pályázati sikereit is.

 

Forrás: emva.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]