4,8% a reálbér-emelkedés novemberben

Tavaly novemberben 4,8 százalékkal nőttek a reálkeresetek, ezzel tovább folytatódik a bérek vásárlóértékének folyamatos emelkedése. Eközben egy év alatt több mint 20 ezer fővel nőtt az alkalmazásban állók száma a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

A KSH gyorstájékoztatója szerint a 2013. január-novemberi időszakban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékos, a nettó átlagkeresetek 5,3 százalékos növekedést mutatnak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az alacsony, 1,9 százalékos infláció mellett így 3,3 százalékos reálbér-növekedést sikerült elérni a vizsgált időszakban. A folyamatos reálbér-emelkedés ez által tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését.

A 2013. január–novemberi időszakot tekintve a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 700 forint volt. A versenyszférában foglalkoztatottak átlagosan 240 400, míg a közszférában – a közfoglalkoztatottakat nem számítva – dolgozók 227 200 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 900 forintot tett ki.

A versenyszférában a nettó keresetek 5,5 százalékkal, a közszférában – a közfoglalkoztatottak nélkül – 7,1 százalékkal növekedtek az év első tizenegy hónapjában. Mindkét szektorban tovább emelkedtek a reálbérek, nemzetgazdasági szinten pedig 3,3 százalékos reálbér-növekedés jellemzi a 2013. január-november közötti időszakot. A novemberben mért, alacsonynak mondható 0,9 százalékos éves inflációval számolva 4,8 százalékkal ért többet a keresetünk reálértelemben. A családi kedvezmény nélkül számított átlagos nettó kereset novemberben ismét emelkedett, 162 500 forint volt nemzetgazdasági szinten, ez az előző évi adathoz képest 5,7 százalékkal magasabb értéket jelent.

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, ezen kívül hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A korábban megjelent, várakozásokon felüli ipari és foglalkoztatási adatok alapján reális a Kormány azon célja, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állítsa.


Forrás: kormany.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]