3% alatt maradhat az államháztartási hiány

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. évi előzetes hiánya 929,2 milliárd forintra teljesült. A pénzforgalmi bevételi és kiadási számadatok alapján teljesülni fog a 2013. évi 3% alatti uniós módszertan szerinti hiánycél.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 979,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 50,5 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig nullszaldósan zárták a 2013. évet.

A Kormány intézkedéseinek következtében tavaly és  idén a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalon, néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek jöttek létre.

A 2013-ban több volt az  adóbevétel, pl. az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, a regisztrációs adóból, valamint a pénzügyi szervezetek különadójából. Ezen kívül jelentős összeget tett ki az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek mérlegsoron a frekvenciahasználati jog meghosszabbításáért fizetett összeg is.

A kiadási oldalnál többletkiadást eredményezett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés december végi kiadásai magasabbak voltak, mint tavaly. ebben az évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények, mint például a kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.

Az előző évi kifizetéseket meghaladták a felsoroltakon kívül a vasúti és közúti közlekedési támogatások, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.
 
Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]