2015-re 10 százalék alá csökkenhet az szja

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelő karácsonyi számában úgy fogalmazott, a korábbinál jóval reálisabban tervezték meg a növekedési pályát. Elmondása alapján a 16 százalékos egykulcsos adót egy számjegyűre, konkrétan 9 százalékra csökkentenék.
A nemzetgazdasági miniszter becslése szerint az adócsökkentés 500 milliárd forintos hiányt okozna a büdzsében – a bevételkiesést a gazdasági növekedésből származó többletbevételekből fedeznék. Az intézkedés jövő ősszel, a 2015-ös adócsomag tervezésekor kerülhet napirendre.

Varga Mihály  kifejtette, hogy  már a londoni elemzők között is találni a kormány gazdasági várakozásainál optimistábbakat. Egészségesebb lett a növekedés szerkezete, az export mellé kezd felzárkózni a hazai fogyasztás, termelési oldalról pedig a járműipar mellett az agrárszektor, feldolgozóipar, valamint az építőipar – nyilatkozta a miniszter.   

A kormány dolga, hogy 3 százalék alatt tartsa a hiányt, ne történjen forráskivonás a gazdaságból. Az idei számok magukban foglalják az állami beruházásokat és az uniós források gyorsabb ütemű felhasználását. A növekedési pálya 2014 végéig jól látható, kérdés azonban, hogy utána a gazdaságpolitikában lesznek-e további, a befektetéseket ösztönző lépések.

 
Forrás: kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]