Versenyképesebbé teszi a vállalkozásokat a VOSZ

A magyarországi foglalkoztatottak mintegy felét tömörítő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 53 ezer képviselt vállalkozás révén az ország 25 pontján információs és szolgáltató irodákon keresztül segíti a cégek versenyképességének javítását.
A vállalkozók adó és pénzügyi, jogi, munkabiztonsági, pályázati, finanszírozás és tőkebevonási kérdésekben is tanácsokat kapnak. Nekivágott a második negyedszázadnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), amely tavaly ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Mára az egyik legjelentősebb magyar munkaadói szervezetté nőtte ki magát: a közvetlen tagságon és a tagszervezetein keresztül 53 ezer vállalkozást tömörít, munkaadó tagjain keresztül a magyarországi foglalkoztatottak mintegy felét is megjeleníti.

Demján Sándor ügyvezető elnök több mint másfél évtizede áll a VOSZ élén, s Magyarország alapvető problémáját abban látja, hogy a magyar gazdaságpolitika eddig helytelenül ítélte meg a gazdasági növekedést és a tartós jólétet. Ha hitelből mesterségesen gerjesztünk belső keresletet, ha nem termelő beruházásokra költjük a kölcsönöket, ha ösztönzés helyett segélyezünk, ha a versenygazdasági helyett a közfoglalkoztatást támogatjuk aránytalan mértékben, akkor a gazdaság ténylegesen nem növekszik – vallja Demján Sándor. Az egyetlen járható út a hazai kis- és középvállalkozók tőkehelyzetének, versenyképességének a javítása. Úgy véli, csak az új értéket létrehozó versenygazdasági termelésre alapozott növekedés az, amelyik tartós és stabil jólétet teremt.

Az ügyvezető elnök szerint fontos lépés lehet a legújabb állami és európai uniós támogatással megvalósuló kétéves program elindítása, amely a magyar munkaadók és munkavállalók tájékozottságát, közös érdekeit és együttműködését fogja erősíteni. Demján előrebocsátotta, a VOSZ érdekképviseleti és érdekérvényesítő tevékenységét konkrét gazdasági szolgáltatásokkal is kiegészíti; olyanokkal, amelyek a különböző vállalkozások összefogásán alapuló, eredményes együttélésre épülnek. Még inkább előtérbe kerül a Széchenyi Kártya Program, amely nemcsak hazánkban, hanem az egész Európai Unióban egyedülálló kezdeményezés. Keretében a kisebb-nagyobb pénzügyi szolgáltatók testre szabott hiteleket nyújtanak a vállalkozóknak. Demján Sándor úgy látja, csak velük lehet jó vállalkozói, gazdálkodói környezetet kialakítani, hiszen az általuk képviselt szféra termel és szolgáltat a versenygazdaságban, ezért ők ismerik igazán a gazdasági viszonyokat és törvényszerűségeket.

A VOSZ-tagok kérdőíves megkérdezése alapján kikristályosodott, hogy több szintű vállalkozói fórum létrehozására van igény, amely a projektidőszakban és a fenntartási időszak alatt is folyamatos konzultációs lehetőséget, információszolgáltatást biztosít valamennyi vállalkozás számára. Ebben fontos szerepe lesz az interaktív honlapnak, a hírleveleknek és a kiadványoknak. Budapesten kívül vidéken is jelen vannak az információs és szolgáltató irodák: ezeken a bázisokon keresztül a szövetség az ország 25 pontján napi kapcsolatban áll a vállalkozásokkal. Az igények pontos felmérését szolgálja a széles partnerségi háló: 42 ágazati szövetség is teljes jogú tag, ők is igénybe vehetik a VOSZ szolgáltatásait.

Mind a hét régióban, tehát Közép-Magyarországhoz hasonlóan Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön, illetve Közép- Nyugat- és Dél-Dunántúlon is a VOSZ szolgáltató irodáiban heti 2x 2 órás időtartamban személyes tanácsadás lesz a vállalkozók részére adó és pénzügyi, jogi, munkabiztonsági, pályázati, finanszírozás és tőkebevonási kérdésekben 1-1 fő koordinátorral.

Forrás: Napi Gazdaság Online
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]