PDF letöltés

Újszerű megoldások vállalkozásoknak, a magyar munkaerőhiány kezelésére

A KSH adatai szerint jelenleg 80 000 ember hiányzik az elsődleges munkaerő piacról. A feldolgozóipartól az ICT területig krónikus szakember hiány a jellemző.
Egyre súlyosabb a helyzet az iparban, kimagaslóan az építőiparban, de már a szállítással is komoly gondok vannak. Nagymértékben romlott a helyzet az ICT ágazatban, s a szolgáltatási szektor is komoly gondokkal küzd. Miközben a magyar gazdaság érdemben növekszik, a munkaerő hiánya a vállalatok növekedését nehezíti.

A vállalkozásoknak újszerű megoldásokat kell találniuk a hiányzó munkaerő pótlására. A határ menti nemzetközi együttműködés keretében komoly lehetőségek kínálkoznak.

Szerbiában modern technológiát használnak a feldolgozóipar szinte minden területén. A szakmunkások képzettsége minden igényt kielégít, és megfelelő létszámban vannak jelen a munkaerő piacon. Kihasználatlan kapacitás is bőven van, ami komoly lehetőséget tartogat a magyar vállalkozások számára. A földrajzi közelség, a közös nyelv lehetővé teszi a gyümölcsöző együttműködést.

A piaci és gazdasági változások azt eredményezték, hogy nem a munkaerőt kell Magyarországra hozni, hanem költségtakaréskosabb a bérmunka, a termelés kihelyezése és esetlegesen a közös gyártás.

Figyelemre méltó az a tény, hogy Szerbia a tervek szerint néhány éven belül az Európai Unió tagja lesz és 2019-től megnyílnak a különböző előcsatlakozási alapok. Szerbiának szabad kereskedelmi megállapodása van Oroszországgal. Ez lehetővé teszi, hogy az ott gyárott termékek szabadon áramoljanak a térségben.

Előnyt jelent még a kedvezőbb adózási környezet, az alacsonyabb energia árak, az olcsóbb szállítási lehetőségek, a nagyszámú, képzett és motivált munkaerő rendelkezésre állása.

Néhány terület, ahol ez leginkább elképzelhető:

·       textilipar, cipőgyártás

·       műanyagfröccsöntő szerszámok tervezése, kivitelezése

·        Home-Office tevékenységek (IT, építőipari- gépipari tervezés,)

·       fémmegmunkálás (fémforgácsolás, CNC, szerkezet- és lakatosipari munkák, hegesztések

·       élelmiszeripari feldolgozás

·       fa – és bútoripari munkák

·       öntödei munkák

 

Vannak Magyarországon olyan felkészült szakemberek, akik ezt a folyamatot támogatni, erősíteni tudják.

Strung Zoltán

Tel.:+36-30-919 7110

zoltan.strung@nhgroup.hu ,  ilona.ando@nhgroup.hu