Újabb milliárdos Audi beruházás Győrben - A 32 milliárd forintos beruházás 380 új munkahelyet teremt

Újabb beruházást jelentett be az Audi Magyarországon, ezúttal a motorgyártási terület komplex technológiai fejlesztésével kapcsolatban. A beruházást – a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével – 6 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A 380 új munkahelyet teremtő fejlesztés mind a benzines, mind a dízeles motorok kapcsán lehetőséget ad arra, hogy az eddigieknél takarékosabb, környezetkímélőbb modellek kerüljenek le a gyártósorokról.

Az Audi AG 3 kontinens 12 országában rendelkezik gyártóbázissal, 81640 főt foglalkoztat világszerte. 2014-es árbevétele 53,787 milliárd euró volt, ami 2013-hoz képest 7,8%-os emelkedést jelent. Ez a több mint 100 éves nemzetközi cégcsoport 2015 első félévében több mint 1 millió motort készített el, míg a legyártott autók száma ugyanebben az időszakban megközelítette az 1 milliót (943 ezer).
 
Az Audi Hungaria Motor, a magyar autóipar első számú vállalata tavaly csaknem 2 millió motort állított elő, és az idei első fél évben is rekordot döntött, mind a motorok, mind az autók gyártásában tudta növelni a darabszámot. Gyakorlatilag az Audi összes motorját Magyarországon gyártják. Az Audi a világ legnagyobb motorgyárát működteti a Duna partján, egyben hazánk legnagyobb munkaadója: több mint 11 500 főt foglalkoztat Győrben, éves szinten 1,5 milliárd euró összegben vásárol termékeket és szolgáltatásokat magyar beszállítóktól.
 
Magyarország és az Audi szövetségének erősítéséhez egy több tízmilliárd forint nagyságrendű közlekedési infrastrukturális beruházás is hozzájárul, amelynek során 2017 végéig az M1 autópálya győri keleti elkerülő szakaszának megépítésével tovább javul az Audi-gyár és az anyavállalat Volkswagen csoport pozsonyi gyártóbázisának logisztikai összeköttetése, és tehermentesebbé válik Győr forgalma.
 
A bejelentésen elmondott beszédében Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter hangsúlyozta: a logisztikai központ és a motorfejlesztő üzem átadása után idén ez már harmadik nagy horderejű beruházása az Audinak Magyarországon. Különösen fontos, hogy a motorfejlesztő részleggel összefüggésben tovább mélyítik együttműködésüket a Széchenyi István Egyetemmel, és ennek révén egy regionális kisugárzású felsőoktatási, kutatás-fejlesztési és mérnökképzési központ jön létre Győrben. A miniszter szerint ez egy irányba mutat a kormány céljaival, mely szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a külföldi vállalatok kutatási és fejlesztési részlegeinek hazánkba csábítására.
 
Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a beruházás kapcsán hozzátette: a járműipar a magyar gazdaság egyik legerősebb ágazata, bruttó hozzáadott értéke 2014-ben a teljes nemzetgazdasági hozzáadott érték 4,6%-át érte el. Az Audi magyarországi bővítései jól példázzák a hazai befektetési környezet lehetőségeit, valamint a HIPA által kezelt járműipari projektek jelentős száma is erősít.

PD

Forrás: HIPA
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]