Új keltető üzem Hernádon

Világszínvonalú keltető üzemet adtak át Hernádon május 28-án. A magyar tulajdonú Herbo Kft. közel 1 milliárdos forrást fordított a beruházásra. A fejlesztés gépbeszerzését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázati forrásból, míg az épület bővítését és a meglévő épület felújítását saját erőből és növekedési hitelből valósították meg.


A megnyitón beszédet mondott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkára, a körzet országgyűlési képviselője és Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja köszöntőjében kiemelte, hogy a kormány a bürokratikus akadályok lebontásával is segíti a hazai vállalatok fejlesztését. A kormányhivatalok létrejötte, nemcsak gyorsítja, hanem egyszerűsíti is a hivatalos ügyek elintézést, ami a magánszemélyek mellett könnyebbség a honi cégeknek is – hangsúlyozta beszédében a megyei kormányhivatalt vezető Tarnai Richárd.

A magyar tulajdonú Herbro Kft. 2008-ban alakult. A cég tulajdonosai 2013. évben döntöttek arról, hogy hozzákezdenek az 1980 óta fennálló keltető üzem technológiai és építészeti felújításához. A szükséges összeget pályázati (MNB Növekedési Hitelprogram keretében folyósított) valamint saját forrásból biztosították. Az Állattartó Telepek Korszerűsítése V. pályázaton gépbeszerzésre közel 250 millió forintot nyertek. A technológiai fejlesztéssel a hernádi keltető üzem előkeltetőgép kapacitása több, mint kétszeresére növekedett, így elérte az 1 990 656 darabot, ami éves szinten több mint 26 millió naposcsibe keltetését teszi lehetővé.

A beruházás eredményeképpen Hernádon megvalósult a több évtizedes múltra visszatekintő keltető üzem modernizációja. Az világszínvonalú modern keltető válasz arra a piaci igényre is, ami egyre jelentősebbé vált mind Németországban, mind Hollandiában, ahol az állatok jóléte nagymértékben befolyásolja a fogyasztók választását. A technológiai fejlesztéssel a hernádi keltető üzem előkeltetőgép kapacitása több, mint kétszeresére növekedett, így éves szinten több mint 26 millió naposcsibe keltetését teszi lehetővé. A modernizáció eredményeként újabb 5 munkahelyet létesítettek, 20 főről 25 főre bővült a létszám.

PD

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]