Továbbra is az európai átlag felett a belső fogyasztás növekedése

A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarország kiskereskedelmi forgalma sorozatban tizenharmadik hónapja bővül, és idén júliusban már 2,5 százalékos növekedést mértek az ágazatban.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kiemelte: az a tény, hogy az emberek többet költenek, nemcsak a lakosság pénzügyi helyzetének javulását jelenti, hanem azt is, hogy az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítményében.
Idén júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés. A kiskereskedelem forgalma 25 milliárd forinttal volt több júliusban, mint egy évvel korábban, így csaknem 800 milliárd forintot ért el. Hazánk európai uniós összehasonlításban is jól teljesít: a kiskereskedelmi forgalom magyarországi, 2,5 százalékos növekedése jóval meghaladja az 1 százalékos uniós átlagot.

A növekvő forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, a kedvező inflációs folyamatoknak és a lakossági fogyasztást támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

A belső fogyasztás több mint egy éve tartó, folyamatos bővülése a jövőben is folytatódik, ezt támasztja alá többek között a gazdasági növekedés fokozatos gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését egyaránt maga után vonja. Az export mellett tehát már a belső fogyasztás is támogatja a gazdasági növekedést, ennek az egészséges szerkezetnek köszönhetően a GDP bővülése 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat.

PD

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium, kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]