PDF letöltés

Törzstőkeemelési lehetőségek

2016. március 15-ig minden magyarországi Korlátolt Felelősségű Társaság kötele 2 millió forintra emelni a törzstőkéjét. Ennek elmulasztás komoly büntetés vonhat maga után.
Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek Kft.-ként vannak bejegyezve, közel két hetük maradt arra, hogy 3 millió forintra emeljék a cég törzstőkéjét. Ez a kötelezettség több mint 100 ezer vállalkozást érint. Amennyiben a cég a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy komoly büntetésre számíthat, sőt, később akár a Cégbíróság is törölheti a vállalkozást.

Kötelező a Kft.-k törzstőke emelése
Érdemes átnézni a lehetőségeket a törzstőke emelés kapcsán
 
A tőkeemelésre többféle lehetőség is rendelkezésre áll. A cégnek lehetősége van a törzstőkén felüli vagyonából emelni a tőkét. Ebben az esetben célszerű a 2015. december 31-ig összeállított mérleget felhasználni erre a célra. Ha ezt a lehetőséget választja a cég, akkor kiemelten fontos, hogy a mérleg még 2016. március 15 előtt elkészüljön.

Lehetőség van a törzstőke külső forrásból való emelésére is. Ehhez van lehetőség a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulására, de megoldás lehet a tagi hitel is. A tagi hitel esetében azonban mindenképpen kalkulálni kell az illetékfizetési kötelezettséggel is.
Amennyiben a vállalkozásnak nincs lehetősége a tőkeemelésre, úgy egy olyan cégformává kell átalakulnia, amelyben nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben jó választás lehet a Betéti társaság, ám fontos számolni az átalakítási költségekkel, amely szintén elég nagy terhet ró a vállalkozásra.