Tizedével eshet az autóhitelesek törlesztőrészlete

Mintegy 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az autóhitelek forintosításának köszönhetően.

Makrogazdasági szinten a devizaalapú személyi és autóhitelek kivezetése a piacról mindenképp pozitívan befolyásolja majd az ország gazdasági teljesítőképességét - közölte  Balatoni András, az ING vezető elemzője.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. Ennek az összköltsége 31 milliárd forint, amelyet részben az állam részben a bankok állnak.

Balatoni András a bejelentést kommentálva azt mondta, Magyarország számára a devizakitettség nagy kockázatot jelentett, magas volt a háztartások megtakarítási rátája is, hiszen az esetlegesen megnövekedő törlesztőrészletekre tartalékoltak.

A kormányzat aktuális döntése révén ez a fajta kockázat a háztartások mérlegeiből fokozatosan kikerül, ami azt eredményezi majd, hogy a korábbi óvatosság háttérbe szorul a családok fogyasztási, megtakarítási döntéseinél.

Az árfolyamváltozással kapcsolatban közölte, a korábbi időszakokban kimutatható volt, hogy a jegybank kamatpolitikája révén próbálta stabilizálni a forint árfolyamát, sokszor éppen az inflációs célok elérésével szemben.

Az elemző úgy fogalmazott, hogy a mostani intézkedés, amely révén a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszakban elért 54 százalékról 3 százalék alá csökken, Magyarország számára azt eredményezi, hogy kevésbé lesz sérülékeny a külső behatásokra.

Balatoni András szerint az ügyfelek nagy része örömmel fogadja majd a döntést és biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizahitel jelentette kockázatoktól.  

Arra a kérdésre, hogy ez a folyamat milyen terhekkel jár majd a bankoknak, az ING szakembere azt válaszolta, hogy az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegéből ugyan 15 milliárd forintot áll a költségvetés, a fennmaradó összeget azonban a bankszektornak kell biztosítania.

Az elemző az újabb forintosítás esetében is pozitívumként értékelte a bankok devizakötöttségtől való megszabadulását, illetve, hogy a bankok hitelportfóliója kevésbé lesz kockázatos és várhatóan csökken vagy stagnál a nemfizetési ráta.

Az autóhitelesek törlesztőrészleteiről Balatoni András azt mondta, a forintosítás után az ügyfelek törlesztőrészletei stabilizálódnak és várhatóan 10 százalékkal csökkennek.

Forrás: HVG

KP

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]