Széchenyi Tőkealap-kezelő: majdnem kétszázmilliót tettek bele két dél-dunántúli cégbe

Az Alap a kaposvári Med-Scopba, a pécsi Matro Kft.-be és a nyíregyházi Gémtech Kft.-be összesen több mint 250 millió forintot fektetett be 2012 és 2013 között.
A tőkealap exitpolitikájának megfelelően mindhárom exit a befektetési szerződésben rögzített hozamelvárás teljesülése mellett valósult meg. Az SZTA portfóliócégekben fennálló tulajdonrészeit az eredeti tervekkel megegyezően a vállalkozások többségi tulajdonosai vásárolták vissza.
Összesen több mint 250 millió forint értékű befektetései üzletrészét értékesítette sikeresen a hazai piac legnagyobb cégportfóliójával rendelkező Széchenyi Tőkealap. A somogy megyei Med-Scop esetében a kivásárlás a tervezett időpont előtt valósult meg, a szabolcs-szatmár-bereg megyei Gémtech és a baranya megyei Matro esetében a társtulajdonos a tervek szerinti időpontban vásárolta vissza az SZTA üzletrészét. Mindhárom sikeres exit 10% feletti hozamszinten valósult meg. 
"Az SZTA mindeddig több mint 70 cégbe fektetett be, e három tranzakció lezárásával pedig már 12-re növelte kilépései számát. Az esetek kétharmadában legalább az elvárt hozam szintjén valósult meg a kivásárlás, és a további cégeknél is reális az esély a kihelyezett forrás minél nagyobb arányú (akár teljes) visszatérülésére is. A sikeres tranzakciók bizonyítják, hogy a vidéki magyar iparvállalatok képesek a tőkebefektetés befogadására, különösen akkor, ha a befektető "csendestárs" hozamelvárása az adott ágazat jobban teljesítő cégei által kitermelhető profit szintjéhez igazodik" - hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. "A cél minden esetben a vállalkozás stabil fejlődési pályára vezetése azután is, hogy a tőkealap már nem segíti társtulajdonosként a cégnövekedést. A legfontosabb szempontok közé tartozik a biztos munkahelyek számának növelése, a folyamatos fejlesztés, a versenyképes termékpaletta kialakítása és az árbevétel-növekedés".

Med-Scop Kft. 
A kaposvári székhelyű Med-Scop Kft-ben 2013-ban szerzett részesedést az SZTA, összesen 120 millió forint értékben. A vállalkozás új alapítású cégként jött létre, elsőszámú projektje egy hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, ún. szűrőbusz létrehozása és üzemeltetése volt. A busz - a legfejlettebb vizsgálati (CT) technológiákat alkalmazva - 2014-től üzemel, onkológiai szűrési vizsgálatokat végez, együttműködve a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórházzal. Tavaly már több ezer szűrést bonyolított le a Dél-Dunántúl kisvárosaiba, aprófalvaiba települve. A szűrőbusz olyan egyedülálló tevékenységet végez, amely itthon és az egész Kárpát-medencében is példaértékűnek számít. A társaság startup jellege ellenére 2014-ben már nyereséges tevékenységet tudott folytatni.

Gémtech Kft. 
A nyíregyházi székhelyű Gémtech Kft.-ben 2012-ben szerzett kisebbségi tulajdont az Alap - összesen 84 M Ft forrást biztosítva -, amely megalapozta a cég robosztus fejlődését. 2012 és 2014 között a társaság árbevétele közel 250 százalékkal, üzemi eredménye csaknem 300 százalékkal emelkedett. A társaság ezen időszak alatt Északkelet-Magyarország egyik meghatározó fémipari vállalkozásává vált, világszínvonalú infrastruktúrával, képzett szakmai gárdával és egyre bővülő nemzetközi megrendelői körrel (többek között MCE Nyíregyháza Kft., Siemens Zrt., Lefort S.A.). A cég a jövőjét Nyíregyházán és Napkoron tervezi, fejlesztési programjában az Alap is részt vállal új befektetésekkel.

Matro Kft. 
A pécsi székhelyű Matro Kft.-ben szintén 2012-ben szerzett az Alap részesedést, 55 millió forint befektetéssel. A cég a tőkebevonással stabilizálta pénzügyi helyzetét, megerősítette beszállítói pozícióit, amelynek eredményeként 2012 és 2014 között árbevételét 59 százalékkal, üzemi eredményét pedig 50 százalékkal emelte. A társaság a dél-dunántúli régió egyik meghatározó beszállító ipari vállalkozása, fejlett technológiával, stabil munkaerő-állománnyal, nemzetközi autó- és járműipari megrendelőkkel (pl. Denso, Knorr Bremse) rendelkezik. A jó együttműködés alapján az Alap a jövőben is szerepet vállal a cég fejlődési céljainak megerősítésében, tőkeellátottságának biztosításával.
A magyar kockázati tőkepiac 2014-ben összesen 8 exitet produkált, az idei számok - nem kis részben az SZTA jelentős szerepvállalásának köszönhetően - ennek legalább a dupláját jelzik előre.

Forrás: vállalkozó.info

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]