Széchenyi-hitelek: rekord alacsony kamatok

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése miatt mára soha nem látott szintre csökkentek a Széchenyi Kártya Program hiteleinek a kamatai – hangzott el egy fórumon Pécsett.
Az eseményen részt vett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint dr. Kiss Endre, a VOSZ Baranya megyei elnöke is.
A Pécs-Baranyai Kereskedelemi és Iparkamara, valamint a VOSZ Baranya Megyei Szervezete közös rendezvényén a KAVOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója mutatta be az új termékeket, melyek közül, mint mondta, olyan is van, amelyet a vállalkozók visszajelzései alapján alakítottak ki. Szép Zoltán a többi között felhívta a figyelmet az uniós pályázatokat megelőlegező hitelre, melynek nettó kamata jelenleg 1,7 százalék.
– Az olcsó hitelek lehetővé teszik, a napi likviditási problémák megoldásán túl, a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, a gépek, eszközök korszerűsítését, valamint tovább növelik a kkv-szektor uniós pályázatokon való részvételének esélyeit – tette hozzá a szakember.
A KAVOSZ fejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy a termékcsalád nemzetközi elismerésekben is részesült már. Az eddig kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1280 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 270 ezret, és eddig mintegy 200 ezer hitelügylet jött létre. Baranya megyében a befogadott igénylések száma mintegy 13 500, a létrejött ügyletek megközelítik a 10 500-at, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege meghaladja a 64 milliárd forintot. A hitelek elérhetőek a VOSZ regionális irodáiban is (Baranya: 7621 Pécs Király u. 42., 72/227-800; Somogy: 7400 Kaposvár Bajcsy Zs. u. 50., 82/410-475; valamint Tolna: 7100 Szekszárd , Arany J. u. 6-8., 74/510-593).
 
Hat hiteltípus vehető igénybe
Mint azt Szép Zoltán elmondta, az igényelhető hitelek egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A máig legnépszerűbb konstrukció, a Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására szolgál. Az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak, gyors és egyszerűsített hitelbírálatot követően, csökkentett adminisztrációval. A folyószámlahitel jelenlegi évi nettó kamata 5,7%.*
A Széchenyi Forgóeszközhitel akár 3 éves futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására szolgál, igénylésével a vállalkozások egy egyszerűen elérhető és rugalmasan használható, államilag támogatott hitelhez juthatnak, jelenleg évi 5,7%* nettó kamat mellett. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum 25 millió forintig, 100 ezer forintonként emelkedő összegű lehet.     
A Kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. A kedvező költségeknek, valamint a rugalmasabb feltételeknek köszönhetően a Széchenyi Beruházási hitel az MNB Növekedési Hitelprogramja mellett az egyik legkedvezőbb kondíciójú forrás a piacon, ami jó alternatívát kínál a kisebb cégek számára. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel. A Széchenyi Beruházási és a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitelek jelenlegi évi nettó ügyleti kamata 2,2%*, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitel évi nettó kamata jelenleg 1,7%.* (*1havi BUBOR= 2,70 % esetén)
 
Olcsóbb lett az Agrár Széchenyi Kártya is
A termékhez a Vidékfejlesztési Minisztérium 4% kamattámogatást nyújt. Az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe.
 A konstrukció évi nettó kamata jelenleg 2,7%. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint.

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]