Start: program az informatikai szakember-utánpótlásért

A fővároson kívül jelenleg Debrecenben és Pécsett telephellyel rendelkező IT Services Hungary oktatási programot indít középiskolások számára.

A társaság két magyar egyetemi városban – Debrecenben és Pécsett – már bizonyító együttműködési modelljét a felsőoktatás után most a középiskolai oktatás rendszerére is kiterjeszti: Start program néven középiskolásoknak szóló informatikai oktatási programot indít.
Mint az nemrégiben, a program kapcsán elhangzott, az IT Services hosszú távú stratégia mentén dolgozik azért, hogy a magyar oktatási rendszer és a gazdasági szféra együttműködésének köszönhetően versenyképesebbé váljon a magyar gazdaság, ehhez pedig biztosított legyen a megfelelő szakember-utánpótlás is. Már több éve szoros kapcsolatot ápolnak magyar felsőoktatási intézményekkel a piacképes, gyakorlati tudás megszerzését támogató informatikai oktatás megteremtése érdekében.
Az együttműködés új elemeként a cég most útjára indítja Start elnevezésű programját, amelynek célja az informatikai oktatást végző középiskolák támogatása. Az oktatási intézményekkel való együttműködésen alapuló program olyan elemekre épül, amelyek hozzásegítik mind a pedagógusokat, mind a diákokat, valamint a szüleiket ahhoz, hogy megismerkedjenek a magyar és a globális ICT szektorban rejlő lehetőségekkel, egyúttal lehetővé teszi a diákok számára azt is, hogy a képzés során elsajátított készségeket az iskolából kikerülve azonnal kamatoztatni tudják, vagyis már a középiskolában piac- és versenyképes tudást szerezzenek.
– Egy-egy ország akkor tudja a legtöbbet kihozni az ICT iparágban szunnyadó lehetőségekből, ha már a szakember képzés során egymásra hangolódik a piac és az oktatási rendszer. Magyarországon kiváló szakember gárda van, de fontos, hogy idejében gondoskodjunk a megfelelő utánpótlásról. A Start program a jól képzett fiatal szakemberek tudásának értékké formálásával ezt hivatott támogatni – mondta Bőthe Csaba, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.


Először Hajdú-Bihar és Baranya megye
A program első szakaszában a társaság két telephelye, Pécs és Debrecen vonzáskörzetében tervezi a cég a középiskolákkal történő együttműködés kialakítását. Baranyában 6, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 középiskolával állnak már kapcsolatban, de a programba az ország más területeiről is várják az informatikai oktatásban érintett középfokú intézmények jelentkezését.
A Start program során a cég diákoknak – a versenyképes képzési anyag biztosításán túl – lehetőséget teremt a szakmai gyakorlatra, a szakmai nyelvtanulásra, sőt, a kiemelkedő teljesítményű diákok számára karrier lehetőséget is felkínál.
Az együttműködő intézmények – így először a Hajdú-Bihar és Baranya megyei középiskolák – szakértő segítséget kapnak a gyakorlatias szemléletű, a mai piaci folyamatokhoz jól illeszkedő, a valós versenyszituációt szimulálni képes informatikai tananyag összeállításához, a korszerű informatikai laborok kialakításához, illetve szakmai versenyek és iskolai programok megvalósításához.
– A fiatalok folyamatos fejlődése Pécs és a környező települések megújulásának záloga. Pécs város a jövő generációjának fejlesztését kiemelt prioritással kezeli.  Ezért üdvözöljük és támogatjuk a versenyszféra oldaláról érkező olyan kezdeményezéseket, amelyek amellett, hogy támogatják a fiatalokat a versenyképes tudás megszerzésében, egyúttal lehetőséget teremtenek arra is, hogy ezt a tudást helyben kamatoztassák – hangsúlyozta Pécsett dr. Páva Zsolt, a város polgármestere.

László Enikő
Zámbori Bíró Tamás
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]