Siófokon alakult meg a Magyar Ipari Park Szövetség

Március 26-án, Siófokon alakult meg a Magyar Ipari Park Szövetség (MIPSZ).
A siófoki alakuló közgyűlésén megválasztott elnök, Janzsó Tamás az MTI-nek elmondta: céljuk egy erős önkormányzati és ipari parki érdekképviselet létrehozása, tekintettel arra, hogy az új uniós költségvetési ciklusban prioritást kap az ipari parkok fejlesztése.
Az alapító okirat aláírásának ceremóniáján Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy jelenleg több mint 200 ipari park van Magyarországon, de ezek alig több mint fele működik ténylegesen ipari parkként, betelepülő cégekkel, folyamatosan megújuló beruházásokkal.
Rámutatott: a 25 éves ipari park programot ideje áttekinteni. A szaktárcának fontos partnerének tekint minden olyan szövetséget, mely az ipari parkok érdekeinek képviseletét látja el. Az ipari parkokkal kapcsolatos szabályozás és szakpolitika döntéselőkészítő szerve az Ipari Park Tanács, melynek tagságába kezdeményezni fogja a szaktárca a MIPSZ felvételét.
A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a jövőben elsősorban nem a zöldmezős beruházásokat kívánják szorgalmazni, hanem a már meglévő ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztéseit, ami vonzóvá teszi a befektetők számára az ezekbe való betelepülést.
Janzsó Tamás, aki az új szervezetbe belépő Önkormányzati Ipari Parkok Szövetségének is a vezetője, kiemelte: az új országos érdekképviselet egyik fő feladata lesz hatékonyabbá tenni az uniós források felhasználását.
A MIPSZ-nek nemcsak vállalkozások lettek a tagjai, hanem települési önkormányzatok is. A szervezet azért alakult meg Siófokon, mert a város vezetése újra kívánja pozícionálni a szerepét az iparban, megújítva az ipari parkját, és alapító tagként úttörőszerepet vállalt a MIPSZ-ben - fogalmazott a szervezet elnöke.
A 17 alapító tagot regionális alapon választották ki, ipari parkokat és önkormányzatokat vegyesen, azok közül, akikkel a kezdeményező Önkormányzati Ipari Parkok Szövetség jó kapcsolatot alakított ki az elmúlt másfél évtizedben. A jövőben a MIPSZ tájékoztató előadásokat tart az országban, melyeken az NGM is részt vesz, bemutatva az ipari parkok lehetőségeit a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban. Az új szervezethez az ipari parkokon túl bármelyik olyan önkormányzat csatlakozhat, amelyik már rendelkezik ipari parkkal, és olyan is, amelyik még csak szeretne ilyet.

Forrás: MTI / NGM / vállalkozó.info

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]