Sikeres a magyar vállalkozói világ

Sikertörténetnek nevezte a magyar vállalkozói világ tevékenységét Orbán Viktor miniszterelnök 2014. január 17-én este Az év példaképe-díj átadó gáláján, Budapesten.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy az összes Magyarországon működő vállalkozás 99 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv) adják: ezek alkalmazzák az országban dolgozó összes ember 73 százalékát, és állítják elő a nemzeti össztermék több mint 55 százalékát. Magyarországnak tehát jó oka van arra, hogy büszke legyen a kkv-ira - jelentette ki.

Orbán Viktor azért is gratulált a Példakép Alapítványnak, mert - mint fogalmazott - sikerült megrendítenie azt a dogmát, rossz beidegződést, amely szerint magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, Magyarországon pedig kizárólag a fővárosban lehet sikeres vállalkozást indítani. Utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy Az év példaképe-díj jelöltjeinek fele vidéken indította el cégét, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a versenyzők között számos nő volt.

Szavai szerint "tízmillió szabadságharcos országa vagyunk", márpedig "ha szabadon gondolkodhatunk, akkor mi, magyarok elemünkben érezzük magunkat". Így volt ez 1989-ben, majd 2010-ben is - folytatta -, amikor egy "gondolkodásában fiatalos kormány" alakult, mert világos volt, hogy újszerű gondolkodásra van szükség.

A kabinet ennek jegyében visszafizette az IMF-hitelt, "kitéptük magunkat" a túlzottdeficit-eljárás alól, az államadósság csökken, az inflációt pedig "lassan mikroszkóppal kell keresni" - sorolta a miniszterelnök a gazdasági eredményeket. Kitért a vállalkozói szektort támogató lépésekre is, köztük az új közbeszerzési eljárási szabályokra. Példaként megemlítette, hogy tíz közbeszerzési eljárásból nyolc általában hazai kkv-k győzelmével zárul.

Orbán Viktor felidézte, neki is van élménye arról, milyen érzés fiatalon sikeresnek lenni, hiszen 35 évesen lett először kormányfő, ami nem általános a magyar és az európai politikatörténetben.

Valentínyi Katalin, a Példakép Alapítvány alapítója köszöntőjében azt mondta, Az év példaképe elnevezésű pályázat azt mutatja, itthon is meg lehet találni a boldogulást, rá lehet találni a sikerre. "Ötven bizonyíték a kitartásra, az akaraterőre" - fogalmazott az ötven jelöltre utalva.

A Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért által életre hívott címért ötven sikeres fiatal vállalkozó versenyzett. Az ötmillió forintos fődíjjal járó pályázatot tavaly májusban indította el az alapítvány, és olyan 40 évesnél fiatalabb vállalkozók vehettek részt rajta, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak.

A 417 pályázó közül tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki azt az ötven fiatal vállalkozót, akire péntekig lehetett szavazni. A jelöltekre összesen harmincezer voks érkezett.

Forrás: kormany.hu, MTI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]