Pörög a magyar gazdaság

Az első negyedévben 3,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az egész év nem lesz vélhetően ilyen szép, lassulás kezdődik elemzők szerint, de jövőre még így is 2 százalék feletti bővülés valószínű.

Kitartott az első negyedévben a lendület a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint 3,4 százalékos volt a gazdasági növekedés az első három hónapban. Ez az elemzők várakozásával csaknem megegyező adat.

A naptárhatástól és egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves növekedése, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés. A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar teljesítményének javulás okozta.

Tavaly egész évben 3,6 százalékkal pörgött a gazdaság, elsősorban a választási év miatt hajtott beruházások és az uniós források lehívásának kényszere miatt. Idén ez a két tényező kifulladóban van, mégis az első negyedéves viszonylag magas GDP-szám nem előzmény nélküli. Az ipari termelési és az exportszámok jól alakultak, az építőipar is vélhetően hozzá tudott tenni a növekedéshez. (A részletes számokat pár hét múlva közli a KSH).

Az év további részére elemzők mindenesetre lassulást várnak. A Portfolio.hu által megkérdezett közgazdászok szerint idén egész évben 3, jövőre 2 százalékot alig valamivel meghaladó ütemben bővülhet a magyar gazdaság.

Forrás: HVG

KP

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]